UAD'nin Almanya – İtalya kararı doğrultusunda uluslararası hukukta devletin yargı bağışıklığı
In accordance with the international state judicial immunity ICJ's Germany - Italy decision
- Tez No: 448662
- Danışmanlar: PROF. DR. ENVER BOZKURT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Devletin yargı bağışıklığı ilkesi, mutlak yargı bağışıklığı, sınırlı yargı bağışıklığı, UAD'nın Almanya-İtalya kararı, The state's judicial immunity principle, absolute judicial immunity, limited judicial immunity, Germany-Italy decision of the ICJ
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 237
Özet
Uluslarararası hukukta devletin yargı bağışıklığı ilkesi, bir devletin başka bir devletin ulusal mahkemeleri önünde davalı olarak yargılanamamasını ifade etmektedir. Bu ilke, devletler için geçerli olup, aynı zamanda devletin başkanı, devlet organları ve devlete ait mallar için de geçerli olmaktadır. Egemen ve eşit olan devletlerin, egemenlik ve devletlerin onuru ilkeleri gereğince başka bir devletin ulusal yargısına konu olamayacağını ifade etmektedir. Başlarda egemenlik tasarrufu olsun veya olmasın mutlak yargı bağışıklığı ilkesini kabul eden devletler, zamanla sınırlı yargı bağışıklığı ilkesini kabul etme yoluna gitmişlerdir. Devletlerin özel hukuki ilişkileri ve ticari işlemleri, bağışıklık ilkesi kapsamından çıkarılmış, devletler bir birey veya tüzel kişi gibi ulusal mahkemelerin yargı yetkisine tabi olmuştur.Bu tezde, devletin yargı bağışıklığı ilkesinin tarihsel süreci ve uluslararası hukuktaki konumu, ulusal ve uluslararası mahkeme kararlarının ilkenin gelişimindeki etkileri araştırılacak olup, UAD'nın Almanya-İtalya kararı devletin yargı bağışıklığı ilkesi doğrultusunda incelenecektir.
Özet (Çeviri)
The principle of state immunity in international law implies that a state can not be sued as a defendant before another state's national courts. This principle applies to states and also to the head of state, state organs and state property. This means that sovereign and equal states can not be subject to the national courts' judgment of antoher state under the principle of state's dignity and sovereignty. At the beginning states who accepted the absolute judicial immunity whether sovereign activity or not, accepted the principle of limited immunity in time. The private legal relationship and commercial transactions of state have been excluded from the scope of immunity and states have been subject to the jurisdiction of national courts such as individuals or legal entities.In this thesis, the effects of the state's judicial immunity principle on the historical process and its position in international law and on the development of the first principles of national and international court decisions will be investigated and the ICJ's Germany-Italy decision will be examined in line with the judicial immunity principle of the state.