Yasadışı göç olayında transit ülke Türkiye
Turkey as a transit country in the event of illegal migration
- Tez No: 448679
- Danışmanlar: PROF. DR. DOLUNAY ŞENOL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Göç Olgusu, Göç Türleri, Göç Teorileri, Türkiye'de Yasadışı Göç, Uluslararası Göç, Yasadışı Göç, Göçmen Kaçakçılığı, Migration Phenomenon, Types of Migration, Theories of Migration, Illegal Migration in Turkey, International Migration, Illegal Migration, Migrant Smuggling
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu araştırma, dünyada meydana gelen yasadışı göç olayında, Türkiye'nin geçiş güzergâhında bulunması nedeniyle yasadışı göçmenler tarafından transit ülke olarak kullanıldığını göstermek maksadıyla hazırlanmıştır. Bu amaçla Emniyet Genel Müdürlüğü Yabancılar Hudut İltica Dairesi'nden, 2000 ile 2012 yılları arasında Türkiye'de yakalanan yasadışı göçmen istatistikleri alınmış ve incelemeye tabi tutulmuştur. Ayrıca Göç İdaresi Genel Müdürlüğü'nün yayımlamış olduğu 2014 yılını kapsayan göç istatistikleri alınıp incelenmiştir. Bunun yanında Avrupa Birliği Üye Ülkelerinin Dış Sınırlarının Yönetimi için Operasyonel İşbirliği Ajansı ya da diğer adıyla Avrupa Birliği Sınır Güvenliği Birimi olan“FRONTEX”in 2015 yılı içerisinde yayımlamış oldu yasadışı göçle ilgili Yıllık Risk Analiz Raporu incelenmiştir. İncelenen bu veriler ışığında Türkiye'nin çeşitli sebeplerle yasadışı göçmenler tarafından gelişmiş ülkelere ulaşmada transit ülke olarak kullanıldığını sonucuna varılmıştır. Ortadoğu Bölgesinde yaşanan ekonomik, siyasi ve mezhepsel karışıklıkların devam etmesi durumunda yasadışı göçlerin artarak devam edeceği ve Türkiye'nin de geçiş güzergâhında bulunması nedeniyle bu sorundan mutlak surette etkileneceği değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study is carried out in order to illustrate the fact that Turkey is being used as a transit country in the event of illegal migration around the world due to ,ts position on the migration route. For this reason, statistics involving the rates of detained illegal migrants in Turkey from 2000 to 2012 were taken from the Foreigners Border Asylum Department of Turkish National Police and examined in addition to that the statistics which was published by the General Directorate of Migration including the year 2014 were examined. Regarding this issue the Annual Risk Analysis Report about the illegal migration which was published in 2015 by European Agency fort he Management of Operational Cooperation at the External Borders of the Member States of the European Union, or in other words“FRONTEX”, which is the border security unit of European Union, was analyzed. In the light of these examined data, it is concluded that Turkey is being used by the illegal migrants for a variety of reasons as a transit country to reach to the developed countries. It is regarded that the illegal migration will continue given that the ecenomic, political and sectional clashes goes on in the Middle Eastern Region, and Turkey is going to be affected directly from this problem due to being on the route of transition.