Bir mobilya fabrikasında çalışan işçilerin solunum fonksiyonlarının ve yaşam kalitelerinin değerlendirilmesi
The evaluation of pulmonary function and quality of life of workers in A furniture factory
  1. Tez No: 448749
  2. Yazar: MURAT EMRAH AÇIKGÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MERAL SAYGUN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Mobilya fabrikası, solunum fonksiyonları, yaşam kalitesi, HAD, Furniture factory, pulmoner functions, quality of life, HAD
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Araştırma, Kırıkkale ili Yahşihan ilçesi Organize Sanayi Bölgesinde bulunan bir mobilya fabrikasında çalışan işçiler üzerinde yapılmış, tanımlayıcı tipte araştırmadır. Araştırmanın amacı, çalışanların solunumsal ve radyolojik bulgularının incelenmesiyle, çalışma ortamı ile ilişkili olabilecek sağlık sorunlarının saptanması ve yaşam kalitelerinin değerlendirilmesidir. Araştırma grubu 485 kişiden oluşmuştur. Verilerin toplanmasında, bireysel özellikler, çalışma hayatı ve sağlık yakınmalarını içeren 72 sorudan oluşan respiratuar anket formu kullanılmış, yaşam kalitelerinin değerlendirilmesi için SF-12 (kısa form) ve Hastane Anksiyete ve Depresyon (HAD) ölçeği uygulanmıştır. Araştırmada, 2013 ve 2014 yıllarında fabrikada yapılan periyodik tarama muayeneleri arasında olan, Solunum Fonksiyon Testi ve PA akciğer grafisi tetkiklerinin sonuç raporları kullanılmıştır. Araştırma grubunun yaş ortalaması 31,22±6,93 yıldır, %91,8'i erkektir, %51,7'si lise veya üniversite mezunudur. Mobilya fabrikasında ortalama çalışma süresi 3,51±2,53 yıldır. Çalışanların %47,6'sı sigara içmektedir. Mobilya fabrikasındaki günlük toz miktarı“NIOSH Method 0500”yöntemi ile saptanmış ve ortalama değer 64,24 ± 41,92 mg/m3 olarak hesaplanmıştır. Bu değerin, ülkemizdeki sınır değer olan 5 mg/m3'ten çok yüksek olduğu saptanmıştır. Çalışanların belirttiği en sık yakınma öksürük (%30,3) ve balgamdır (%27,8). Bu yakınmaların sıklığı, çalışma saatleri dışında azalmakta ve çalışma süresi uzadıkça artmaktadır. Çalışanların %9,1'inde anksiyete, %30,9'unda depresyon saptanmıştır. Çalışanların Solunum Fonksiyon Testi sonuçları değerlendirildiğinde; 2013 yılında çalışanların %64,9'unun normal, %26,4'ünün hafif, %7,5'inin orta, %1,1'inin ileri derecede obstrüksiyonu varken, 2014 yılında %74,9'unun normal, %21,9 'unun hafif, %2,8 'inin orta, %0,4'ünün ileri derecede obstrüksiyonu olduğu saptanmıştır. Araştırmada, ortamdaki toz düzeyi ile solunum fonksiyon test sonuçları arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptanmamıştır. 2013 yılında ölçülen FEV1 (litre,%), FVC (litre,%) ve FEF 25-75 litre değerleri, beş yıldan fazla çalışma süresi olanlarda, beş yıl ve daha az çalışanlara göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde düşük bulunmuştur. SF- 12 ve HAD ölçek sonuçlarına göre; çalışma süresi arttıkça yaşam kalitesinin azaldığı, anksiyete ve depresyonun arttığı saptanmıştır. Araştırma sonunda; Mobilya fabrikasında çalışan kişilerin çalışma süresi uzadıkça, solunum fonksiyonlarının ve yaşam kalitelerinin azaldığı, anksiyete ve depresyon düzeylerinin arttığı saptanmıştır. Çalışma ortamında gerekli koruyucu düzenlemelerin yapılması, idari, teknik ve sağlıkla ilgili önlemlerin alınması önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
The study is a descriptive research which is conducted on Yahsihan Organized Industrial Zone district of Kırıkkale province. The aim of this study is to examine the respiratory and radiological findings of employees and to evaluate quality of life and workplace environment that may be associated with health problems of employees. The study population consisted of 485 people, In the data collection proceess, to obtain individual characteristics, conditions of working life and the health complaints data, Respiratory questionnaire consisting of 72 questions was used to evaluate the quality of life SF-12 (short form) and Hospital Anxiety and Depression (HAD) scale was used. In the study, Pulmonary function tests and postero-anterior chest X-rays obtained in periodic screening examinations at the factory between 2013-2014 were The mean age of the participants were 31,22±6,93 years and %91,8 were male and %51,7 of participants graduated from high school or college. The average operating time in the furniture factory was 3.51 ± 2.53 years. 47,6% of the participants were smokers. Daily dust amount ise determinded by“NIOSH Method 0500”and it was found 64,24 ± 41,92 mg/m3 was higher than the cut-off point of 5 mg/m3 of our country. The most common compliants are cough (30,3%) and sputum (27,8%). The frequency of this compliants was decreasing during out of working hours but increasing at working hours. Anxiety and depression were detected in 9,1% and 30,9% In regard to pulmonary function test results of employees, 1,1% had severe, 7,5% moderate, 26,4% mild airway obstruction and 64,9% was normal in 2013 while 0,4% had severe, 2,8% moderate, 21,9% mild airway obstruction and 74,9% was normal in 2014. There was no statistically significant correlation between the results of pulmonary function tests and the level of dust in the workplace. Workers who have been working more than 5 years had statistically significantly lower level of FEV1 (liters,%), FVC (liters,%) and FEF 25-75 liters values measured in 2013 compared to workers who have been working 5 years or less. In regard to SF-12 and HAD scale results, it is found that while working time was increasing, the quality of life was decreasing but anxiety and depression levels were increasing. . This value In conclusion, the length of working time affected the pulmonary function and quality of life negatively, but increased the anxiety and depression levels of the workers in the furniture factory. It is recommended that making the necessary protective regulations about administrative, technical and health- elated measures in the workplace environment