Hipotiroidi hastalarında endotel disfonksiyonu ve oksidatif stres
Endothelial dysfunction and oxidative stress in patients with hypothyroidism
  1. Tez No: 448750
  2. Yazar: MUSTAFA ÜNLÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT KAÇMAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Hipotiroidi, MDA, Hcy, ADMA, endotel disfonksiyonu, oksidatif stres, Hypothyroidism, MDA, Hcy, ADMA, endothelial dysfunction, oxidative stress
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Hipotiroidi, tiroid hormonlarının serumda normal düzeyinin altında bulunması sonucu gelişen klinik tablodur. Tiroid hormonları organizmada oksidan ve antioksidan dengenin düzenlenmesinde çok kritik role sahiptir. Literatürde hipotiroidi hastalarında oksidatif stres ve endotel disfonksiyonu ile ilgili araştırmacıların farklı sonuçlar elde ettiği çok sayıda çalışma mevcuttur. Hipotiroidi hastalarında endotel disfonksiyonunu ve oksidatif stresi değerlendirebilmek için, biz bu çalışmaya Nisan 2014 ile Eylül 2014 tarihleri arasında yeni tanı almış 40 hipotiroidi hastası ile 40 sağlıklı kontrolü dâhil ettik ve hipotiroidi hastaları ile sağlıklı kontrollerin serum TSH, FT4, MDA, NO, Hcy ve ADMA parametreleri arasındaki ilişkiyi inceledik. Çalışmamızın sonunda hipotiroidi hastalarında sağlıklı kontrollere göre istatistiksel olarak anlamlı artmış serum MDA düzeyi ve istatistiksel olarak anlamsız artmış serum NO, Hcy ve ADMA düzeyi bulunmuştur. Bizim çalışmamıza göre hipotiroidide artmış oksidatif strese bağlı lipid peroksidasyonunda artış ve bunun sonucunda kardiyovasküler risk gelişmiştir.
Özet (Çeviri)
Hypothyroidism is a clinical situation in which serum thyroid hormone levels are lower than normal levels. Thyroid hormones play critical role in regulating oxidant and antioxidant balance in organism. In literature, there are so many studies about endothelial dysfunction and oxidative stress in hypothyroid patients in which researchers have established very different results. In order to determine endothelial dysfunction and oxidative stress in hypothyroid patients, we included 40 newly diagnosed hypothyroid patients and 40 healthy controls between April 2014 and September 2014. In this study we evaluated the relationship between serum TSH, FT4, MDA, NO, Hcy and ADMA parameters. As a result of our study, we found statistically significant high serum MDA levels in hyphothyroid patients than healthy controls and statistically insignificant high serum NO, Hcy and ADMA levels in hyphothyroid patients than healthy controls. According to our study, hypothyroidism raises cardiovaskuler risk via elevated lipid peroxidation and oxidative stress.