Yaş tayininde klavikulanın bilgisayarlı tomografi ve direk grafi ile değerlendirilmesi
Evaluation of clavicle BY computed tomography and direct radiography in AGE estimation
- Tez No: 448788
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL HAMİT HANCI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
- Anahtar Kelimeler: bilgisayarlı tomografi, akciğer grafi, klavikula, yaş tayini, computed tomography, chest radiograph, clavicle, age determination
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu çalışmada Toraks BT ve Akciğer Direk Grafileri kullanılarak, 18-30 yaş arası bireylerde medial klavikular epifiz ve yaş arasındaki ilişkinin ortaya konması ve aynı bireyde bakılan toraks BT ve Akciğer Direk Grafi görüntülerinin istatistiksel karşılaştırılması amaçlanmıştır. Bu çalışmada Schmelling ve arkadaşlarının 16-30 yaş arası bireylerin toraks grafilerinden yaptığı tiplendirme temel alınarak, 96 birey (50 kadın ve 46 erkek) üzerinde çalışılmış ve inceleme bulgularına göre bir tiplendirme oluşturulmuştur. Çalışmamızda, BT'de Evre 5'in ilk gözlendiği yaş sağ ve sol klavikulada 21 yaş, PA Akciğer grafide ise Evre 5'in ilk gözlendiği yaş 19 yaş olarak tespit edildi. Bununla birlikte Evre 1, 2, 3a, 3b, 4a, 4b BT'ye göre 18 yaş ile 28 yaşları arasında gözlendi. Bu evreler PA Akciğer grafiye göre ise 18 yaş ile 30 yaş arasında gözlendi. Sağ klavikula medial epifizi ve sol klavikula medial epifizinin uyumuna bakıldığında, hem BT hem PA Akciğer grafide ekseriyetle uyuşma olduğu görülmüştür. Bu tez çalışmasına göre, Evre 5 dışında kalan diğer evreler için hem BT hem de PA Akciğer grafide belli bir yaş söylenememektedir. Çalışmaya göre, Evre 5 için 19-21 yaş aralığı sınır kabul edilebilir. Ancak klavikula medial epifizinin yaş tayininde kullanılabilmesi için daha fazla olgu içeren yeni çalışmalar yapılması gerektiğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Evaluation of Clavicle by Computed Tomography and Direct Radiography in Age Estimation In this study, we aimed to reveal the relationship between medial clavicular epiphysis and age in 18-30 year old patients using thorax CT and PA chest radiograph, and to compare statistical comparison of thoracic CT and PA chest radiograph images in the same individual. In this study, 96 individuals (50 females and 46 males) were studied on the basis of the typing made by Schmelling et al.'s chest radiographs of individuals aged 16-30 years, and a typing was made according to the findings. In our study, the age at which stage 5 was first observed in CT was determined as 21 years in the right and left clavicle, and 19 years in the first case of stage 5 in lung lung. However, Stage 1, 2, 3a, 3b, 4a, 4b were observed between 18 and 28 years old according to CT. These phases were observed between 18 and 30 years of age according to PA lung graphy. When both the medial epiphysis of the right clavicle and the medial epiphysis of the left clavicle were examined, it was found that both CT and PA usually corresponded to the lung graft. According to this thesis study, for other stages except Stage 5, can not say a certain age on the both CT and PA chest radiograph. According to the study, the age range of 19-21 years for stage 5 is acceptable. However, in order to use the medial epiphysis of the clavicle for age determination, we think that new studies involving more cases should be performed.