Üst ve alt ekstremite kemik tümörlerinde ekstremite koruyucu cerrahi kapsamında vaskülarize fibula grefti ile rekonstrüksiyon sonrasında kaynama sürelerinin karşılaştırılmalı değerlendirilmesi
Evaluation of upper and lower extremity bone tumors compared with union times after reconstruction with vascularized fibular graft in the context of limb salvage surgery
  1. Tez No: 448789
  2. Yazar: SHAHRIYAR FATULLAYEV
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN YUSUF YILDIZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Uzun kemik rekonstruksiyonu, serbest vasküler fibula grefti, kaynama, Long bone reconstruction, free vascular fibular graft, graft union
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu çalışmamızda 2005-2015 tarihleri arasında Ankara Üniversitesi Tıp Fakultesi İbni Sina Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji kliniğinde, benign ve malign kemik tümörlerine bağlı segmenter kemik defektlerinin vaskularize fibula otogrefti ile rekonstrüksiyonları sonrasında üst ve alt ekstremitelerdeki kaynama zamanı farklılıkları retrospektif olarak araştırılmıştır. Çalışmamızda iki grup belirlenmiş, toplam 37 hasta katılımı sağlanmıştır. Hastalar yaş, cinsiyyet, sosial alışkanlık, etiyolojik dağılım, anatomik lokalizasyon, defekt miktarı, cerrahi teknik, greftin kaynama ve hipertrofi başlanğıc zamanları, ameliyat sonrası gelişen komplikasyonlar baz alınarak değerlendirilmiştir. Hastaların postoperatif takip sürelerinde kaynamanın birinci grupta daha erken meydana geldiği direkt radyolojik grafilerde görüldü. Ortalama kaynama süresi tüm hastalar baz alındığında (min: 2 ay, max: 11 ay) ortalama kaynama süresi 6,5 aydır. Primer girişim sonrası kaynama oranımız %86,5'dir. Hastanın yaşı,sosial alışkanlıkları,cerrahi teknik,kemoterapi/radyoterapi alma durumu ile beraber donor saha yatağının viabilitesi(kanlanması), komorbiditeni de göz önünde bulundurduğumuzda greft kaynaması görülen 32 hastanın 14'ü üst ekstremite,18'i alt ekstremite kemik rekonstrüksiyonu uygulanan hastalar idi.Üst ekstremite grubunda ortalama kaynama süresi 5,6 ay,alt ekstremite hasta grubunda ise 7,9 ay idi.Kaynama elde edilen 32 hastadan 14'ü üst ekstremite gurubundan idi. Bu hastaların 5'de kallus proksimal greft-donör kemik bileşkesinde, 9'da distal temas hattında meydana geldi,alt ekstremite kaynama elde edilen 18 hastanın 6'da proksimal,12'de distal greft-donor kemik bileşkesinde kallus görüldü. 37 hastanın 5'de (%13,5) kaynama görülmedi. Atrofi görülen hastalardan 2'si kadın,3'ü erkekti.Bu hastalardan neoadjuvan kemoterapi 3'ne ugulanmıştı, radyoterapi almamışlardı. Tümör etiyolojisi 3 osteosarkom,1 pleomorfik sarkom,1 kondrosarkom idi. Tibiada pleomorfik sarkom etiyolojili hastada derin doku enfeksiyonu osteomiyelit gelişti ve transfemoral ampütasyonla sonuçlandı (amputasyonla sonuçlanan tek hasta). Elde ettiğimiz primer ve nihai kaynama oranları ve ortalama kaynama süresi literatürle uyumludur. İstatistikel olarak da gruplar arası karşılaştırmada anlamlı sonuçlar elde edildi.
Özet (Çeviri)
In this study, the union time differences between upper and lower extremities after vascularized fibular autograft reconstruction of segmental bone defects due to benign and malign bone tumors were investigated retrospectively in 2005-2005 at Ankara University Medical Faculty, Ibni Sina Hospital Orthopedics and Traumatology Clinic. In our study, two groups were identified and a total of 37 patients were enrolled. Patients were evaluated on the basis of age, sex, societal habit, etiologic distribution, anatomical localization, amount of defect, surgical technique, graft union and hypertrophy onset times, postoperative complications. On postoperative follow-up of the patients, direct radiographs showed that the union occurred earlier in the first group. Statistically significant results were obtained while comparing these groups.