Doppler sonografinin intrapartum fetal distress ve yenidoğan parametrelerinin öngörüsündeki yeri
Doppler parameters in predicting intrapartum fetal distress and adverse neonatal outcomes
  1. Tez No: 448808
  2. Yazar: İHSAN ATABAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SABAHATTİN ALTUNYURT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: fetal distress, umblikal ven akımı, fetal doppler, doğum, fetal distress, umblical vein flow, fetal doppler, delivery
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
DOPPLER SONOGRAFİNİN İNTRAPARTUM FETAL D İ STRESS VE YENİDOĞAN PARAMETRELERİNİN ÖNGÖRÜSÜNDEKİ YERİ Amaç: Doğum eyleminin aktif fazı öncesinde , uterin arter , umblikal arter , umblikal ven ve orta serebral arter doppler parametrelerinin , fetal distress ve kötü neonatal sonuçları öngörme gücünü değerlendirmektir. Yöntem: : Prospektif gözlemsel çalışmamız Dokuz Eylül Tıp Fakültesi Hastanesi'nde Ocak 2015 ile Ocak 2016 tarihleri arasında doğumun aktif fazı öncesinde değerlendirilen 211 komplike olmayan tekil gebeye ait sonuçları içermektedir. USG ile tüm gebelerin fetal biyometrileri , umblikal arter , uterin arter , orta serebral arter doppler parametreleri , umblikal ven akım hızı ve umblikal ven çapı hesaplandı. Her bir gebenin umblikal ven debisi hesaplandı. Hiçbir gebenin doğum sürecine müdahale edilmedi. Doğum sonrasında , hangi doppler parametrelerinin intrapartum fetal distress ya da kötü neonatal sonuçlar ile ilişkili olabileceği değerlendirildi. Bulgular: Çalışmamız 211 hastanın gebelik sonuçları ile tamamlanmıştır. Yenidoğan yoğun bakım ihtiyacı gösteren ve göstermeyen olgular karşılaştırıldığında , her iki grubun doppler parametrelerinde anlamlı bir fark saptanmadı. Umblikal arter pi değerinin fetal distress gelişen grupta anlamlı olarak daha yüksek olduğu fakat diğer doppler parametrelerinin fetal distress öngörüsünde anlamlı fark yaratmadığı saptandı. Umblikal ven debisinin fetal distress ve kötü neonatal sonuçları öngörmede anlamlı bir yararı saptanmadı. Sonuç: Umblikal arter , uterin arter , orta serebral arter doppler parametreleri ve umblikal ven akım miktarının , doğumun aktif fazı öncesinde değerlendirilmesi , intrapartum fetal distress ya da kötü neonatal sonuçları öngörmede faydalı değildir.
Özet (Çeviri)
DOPPLER PARAMETERS İN PREDICTING İNTRAPARTUM FETAL DİSTRESS AND ADVERSE NEONATAL OUTCOMES Objective: The objective of the study was to investigate the distribution of umbilical venous flow rates and uterine artery umblical artery and middle cerebral artery doppler parameters measured in early labor, in a cohort of normal term pregnancies and to establish the relationship between these parameters and subsequent intrapartum outcome. Method: 211 women with uncomplicated, term, singleton pregnancies were recruited to this prospective observational study prior to active labor at Dokuz Eylul University Medical Faculty Hospital . All participants underwent an ultrasound examination, during which fetal biometry, umbilical venous flow velocity, and umbilical vein diameter were recorded. Umbilical venous flow rate was then calculated. Following delivery, intrapartum and neonatal outcomes were correlated with the ultrasound findings. Results: Our study was completed by 211 patients with pregnancy outcomes. When compared to cases who need neonatal intensive care unit , cases who don't need intensive care unıt don't have istatistically different doppler parameters. The umbilical artery pi value is significantly higher in the group that developed fetal distress . We found that other doppler parameters have no importance in predicting fetal distress. We also found that , umblical vein flow has no significance in predicting adverse fetal outcome and intrapartum fetal distress. Conclusion: Evaluation of doppler parameters of umbilical artery, uterine artery, the middle cerebral artery and umblical vein flow before the active phase of labor is not useful for predicting intrapartum fetal distress or adverse neonatal outcomes .