Metastatik baş boyun tümörlerinde prognozu belirleyen faktörler
Prognostic factors of metastatic head and neck tumor
  1. Tez No: 448816
  2. Yazar: SELİN KADIOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İLKAY TUĞBA ÜNEK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Onkoloji, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: baş boyun kanseri, albumin, karaciğer metastazı, biyomarker, head and neck cancer, albumin, liver metastasis, biomarker
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Baş boyun kanserleri sıklığı artmakta olan bir hastalık grubunu oluşturmaktadır. Baş boyun kanserleri tüm vücut kanserlerinin %5-7'sini oluşturur. Çalışma sonunda önemli bir mortalite ve morbidite sebebi olan baş-boyun kanserlerinin prognozunu etkileyen faktörleri sorgulayarak risk faktörlerinin saptanması, önlem alınmasının sağlanması ve tedavi rejimlerinin etkinliği konusunda değerlendirme yapılmasının sağlanması amaçlanmıştır. Çalışmamızda Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Tıbbi Onkoloji kliniğinde 2005-2016 yılları arasında metastatik baş boyun tümörleri tanısı alan 58 hasta retrospektif olarak tarandı. Hastaların klinik, demografik ve laboratuar değerleri karşılaştırıldı. İstatiksel olarak karaciğer metastazı ve albümin düzeyi sağkalım ile ilişkili bulundu. Diğer değişkenlerimiz de (primer tümör yeri, LDH düzeyi, hemoglobin düzeyi, nötrofil/lenfosit oranı, platelet düzeyi) literatür ile uyumlu bulundu. Ancak istatiksel olarak anlamlı değildi. Bu durumu hasta sayımızın az olması ile ilişkilendirdik. Sonuç olarak bu çalışma metastatik baş boyun kanserli hastalarda karaciğer metastazı varlığının ve albümin düzeyinin sağkalım ile ilişkili olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Presently the number of Head and Neck Cancer patients are becoming more frequent.Head and neck cancers make up %5-7 of all cancer patients. The aims of this study are; to discuss the prognostic factors of head and neck cancers to define the risk factors as these prognostic factors are important causes of mortality and morbidity in these patients. In our retrospective study, 58 patients were evaluetad who were diagnosed with head and neck cancer of the Medical Oncology Clinic in Dokuz Eylül University Medical Hospital between the years 2005-2016.We compared and evaluetad the patients demographic and clinical findings in addition to their laboratuary findings. In our study we found that liver metastasis and serum albumin levels were found to be statisticaly significant in determining survival.Other variables like primary tumor sites, serum LDH levels, hemoglobin levels and neutrophil/lymphosit ratio were found to be in accordance with previous studies, although not statistically significant.We suspect the reason for this is due to the low number of patients included in our study. As a result in the metastatic head and neck cancer patients, we found that the presence of liver metastasis and serum albumin levels are determining factors of survival.