Kadınlarda üriner inkontinans ve bu durumun genel sağlık, psikososyal ve seksüel yaşam üzerine olan etkileri
Urinary incontinence in women and the effects on overall health psychosocial and sexual life
  1. Tez No: 448820
  2. Yazar: KÜBRA CAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİLGÜN ÖZÇAKAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Üriner inkontinans, kadın, sıklık
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Giriş: Üriner inkontinans sosyal ve hijyenik sorunlara yol açan istemsiz idrar kaçırma olarak tanımlanmaktadır. Kadınlarda sık görülen üriner inkontinans, yaşam kalitesinin kötüleşmesine neden olmanın yanında cinsel ve sosyal olumsuzluklara da yol açar. Bu çalışmanın amacı birinci basamağa herhangi bir sebeple başvuran kadınlarda idrar kaçırma sıklığını belirlemek, bu durumun genel sağlık, psikososyal ve cinsel yaşam üzerine olan etkilerini araştırmak ve hastaların doktora başvurmama sebeplerine dikkat çekmektir. Yöntem: Kesitsel, tanımlayıcı çalışmamızda sosyodemografik özellikler ve ayrıntılı öykünün alındığı anketle birlikte idrar kaçırma şiddeti ve sıklığını saptamaya yönelik ICIQ-SF, cinsel fonksiyon bozukluklarını belirlemek amacıyla FSFI ve yasam kalitesini belirlemek için EORTC QLQ-C30 anket formu kullanıldı. SPSS 15.00 kullanılarak tanımlayıcı istatistik analizler ki-kare, t testi ve ANOVA yapıldı. Bulgular: Katılımcıların (N:422) yaş ortalaması 49,42 ± 15,64 tür. Olguların % 36' sının idrar kaçırma şikayeti vardır ve olguların % 50,5'i doktora başvurmuştur. ICIQ-SF ölçeği toplam puan ortalaması 12,20 ± 4,71; hastaların % 31,8' i“öksürürken/hapşırırken”idrar kaçırdığını bildirmiştir. İdrar kaçıranların yaş ortalaması 60,85±11,42 iken idrar kaçırmayanların 42,99±13,93'tür. Yaş arttıkça idrar kaçırma şikayeti oranı anlamlı düzeyde artmaktadır( p = 0,000). Olguların normal doğum sayısı ile üriner inkontinans durumları arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Karın içi basıncı artıran durumlardan öksürük şikayeti ve kabızlık ile idrar kaçırma şikayeti arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur( p = 0,000, p = 0,000). İdrar kaçıran olguların genel sağlık skorları idrar kaçırmayanlardan anlamlı düzeyde düşük bulunmuştur( p = 0,000). Sonuç: Birinci basamakta özellikle kadın hastaları değerlendirirken aile hekimlerinin bu konuya özen göstermeleri bireylerin yaşam kalitesi üzerinde etkili olabilir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Urinary incontinence that leads to social and hygienic problem is defined as involuntary leakage of urine. The aim of this study was to determine the frequency of urinary incontinence in women applying to primary care for any reason, to investigate the effects on overall health, psychosocial and sexual life and to draw attention to the reasons for not seeking medical patients. Methods: In this descriptive cross-sectional study general poll form, ICIQ-SF, FSFI and EORTC QLQ-C30 poll form were interrogated. In general poll form; detailed medical story was interrogated. Descriptive statistics was used to analyze the data. Afterwards, independent sample t-test, ANOVA and ki-square test were used to determine differences between two group means. Results: Average age of participants (N:422) was 49,42±15,64. Frequency of urinary incontinence was found 36.0 % and only 50.5% of UI subjects seek medical help. The mean points of ICIQ-SF was 12,20 ± 4,71; 31,8% of subjects reported that they had UI when they were coughing or sneezing. Average age of incontinent and continent subjects were 60,85±11,42 and 42,99±13,93, respectively. It was found out that frequency of UI increased by age(p=0,000). A statistically significant relationship was found between the number of vaginal delivery with UI rate(p=0,000). Also a statistically significant relationship was found between coughing and constipation with UI(respectively, p=0,000, p=0,000).