Çocuklarda ESWL sonrası gelişen olası akut böbrek hasarının üriner KIM-1, NGAL ve CYS-C seviyeleri ile değerlendirilmesi
Assessment of potential acute kidney damage developing after ESWL in children based on urinary KIM-1, NGAL and CYS-C levels
- Tez No: 449029
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HALUK ŞEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: ESWL, Akut Böbrek Hasarı, NGAL, KIM-1, Sistatin-C, ESWL, Acute kidney injury, NGAL, KIM-1, CYS-C
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Amaç: Çocuklarda ESWL sonrası gelişebilecek olası akut böbrek hasarının yeni nesil belirteçler olarak kabul edilen KİM-1, NGAL VE CYS-C üriner seviyeleri ile değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza Nisan 2015 – Nisan 2016 tarihleri arasında üriner sistemde taş saptanan 0-16 yaş arasındaki 24 hasta dahil edildi. ESWL tedavisinden önce ve sonrasındaki 2. saat, 24. saat ve 7. günlerde hastaların serum üre, kreatinin, elektrolit, ürik asit seviyeleri ile üriner elektrolit, KIM-1, NGAL ve Sistatin C düzeyleri çalışıldı.. Bulgular: Hastaların serum üre, kreatinin, elektrolit, ürik asit seviyelerinde anlamlı değişim olmadığı görüldü. ESWL öncesi ortalama üriner kalsiyum seviyesinin, ESWL sonrası 24. saatte 5.26±3,93 mg/dl'den 12.31±11,34 mg/dl'ye yükseldiği gözlendi (p=0,038). Üriner KIM-1 ve sistatin-C seviyelerinde ise anlamlı yükselme gözlenmedi. NGAL seviyesi ise ESWL öncesinde ortalama 1806±934 pg/ml olarak ölçülmüşken ESWL sonrası 24. saate ve 7. günde sırasıyla 7969±7471 pg/ml ve 11864±7557 pg/ml olarak ölçüldü. NGAL seviyelerindeki bu artış anlamlı olmakla birlikte (sırasıyla p=0,005 ve p=0,001) saptanan en yüksek değerin bile referans aralığı içinde olduğu görüldü. Sonuç: Literatürdeki ESWL ve etkilerini inceleyen birçok çalışmayla birlikte çalışmamız da göz önüne alındığında, çocukluk çağı üriner sistem taş hastalığı tedavisinde uygun endikasyonda ESWL'nin oldukça etkin ve güvenilir bir yöntem olduğu ve böbrekte gösterilebilen akut bir hasara sebep olmadığı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aims to assess the potential acute kidney damage developing after ESWL in children based on urinary KIM-1, NGAL and CYS-C levels, which are considered as the new-generation markers. Material and Methods: A total number of 24 patients aged between 0 and 16 years who were diagnosed with urinary system stones between April 2015 and in this study. Serum urea, creatinin, electrolytes, uric acid levels and urinary electrolytes, KIM-1, NGAL and Cystatin C levels of the patients were analyzed before and 2 hours, 24 hours and 7 days after ESWL treatment. Results: No significant change was noted in serum urea, creatinine, electrolyte or uric acid levels of the patients. The mean urinary calcium level, which was 5.26±3.93 mg/dl before ESWL, increased to 12.31±11.34 mg/dl 24 hours after ESWL (p=0.038). No significant increase was noted in urinary KIM-1 or cystatin-C levels. Mean NGAL level, which was measured as 1806±934 pg/ml before ESWL, increased to 7969±7471 pg/ml and 11864±7557 pg/ml 24 hours and 7 days after ESWL, respectively. Although these elevations in NGAL levels were significant (p=0.005 and p=0.001, respectively), even the highest measurement was found to be within the reference range. Conclusion:Our study findings suggest that as well as several previous studies in the literature investigating ESWL and its effects, ESWL is a considerably effective and safe method for the treatment of childhood urinary system stone disease and does not result in any significant acute kidney damage.