Akciğer kanserinde timokinonun hücre düzeyinde etkileri
The effects of thymoquinone on a cellular level in lung cancer
  1. Tez No: 449028
  2. Yazar: ONUR BAYRAKÇI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET FERUDUN IŞIK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Akciğer Kanseri, Timokinon, Çörek Otu, Sisplatin, Lung carsinoma, Thymoquinone, Black cumin, cisplatin
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
AMAÇ: Nigella Sativa (Çörek Otu) bileşenlerinden biyoaktif komponent olan Timokinonun antikanserojenik, antitümöral, antiülserojenik, antibakteriyal, analjezik, antioksidan, hipoglisemik ve bağışıklık sistemini güçlendirici etkileri gösterilmiştir. Çalışmamızda akciğer kanserleri hücre hatları üzerinde Timokinonun ilgili dozlarda invitro etkili olup olmadığı araştırılacaktır. GEREÇ VE YÖNTEM: Gaziantep Üniversitesi Hücre Kültür Laboratuvarında A549 (Bronkoalveoler karsinom), HTB54 (Epidermoid karsinom) ve BEAS2B (Normal bronş epiteli) hücre hatları kültür ortamında çoğaltılarak timokinon ve sisplatin 10,100 ve 200 µM konsantrasyonlarda uygulanıp, hücre canlılığı değerlendirilecektir. BULGULAR: A549, HTB54 ve BEAS2B hücrelerine uygulanan timokinon ve sisplatinin eşit konsantrasyondaki etkileri karşılaştırılmıştır. Serum fizyolojik ve kimyasal madde çözücü solüsyon (DMSO) ile tüm hücrelerde değişiklik saptanmamıştır. 10 µM konsantrasyonda kimyasalların herhangi bir etkisi görülmemiştir. Tüm hücrelerde timokinon 100 ve 200 µM, sisplatin ise 200 µM dozda etkili olduğu saptanmıştır. Sisplatinin 100 µM dozda etkili olmadığı, timokinonun 200 µM dozda toksik olduğu görülmüştür. SONUÇLAR: A549, HTB54 ve BEAS2B hücrelerinde timokinonun 100 ve 200 µM dozdaki etkileri, sisplatinin aynı dozdaki etkisinden daha fazla olduğu görülmüştür.HTB54 ve A549 hücrelerinde sisplatinin 100 µM dozda etkisi yoktur. BEAS2B hücrelerinde her iki kimyasalda 100 ve 200 µM dozda etkilidir. Timokinonun etkin dozu 100 µM, sisplatinin etkin dozu 200 µM olarak belirlenmiştir. Her iki kimyasal madde etkin dozlarında benzer toksisiteye sahiptir. Sonuç olarak akciğer kanser hücreleri üzerinde, timokinonun etkisi sisplatinden üstündür.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVE: Studies demonstrate that Thymoquinone, which is the particularly bioactive component of Nigella Sativa (black cumin) components may have anticarcinogenic, antitumoral, antiulcerogenic, antibacterial, analgesic, antioxidant, hypoglycemic and strengthening the immune system effects. In our pilot study will investigate whether the thymoquinon's effective doses are related on the lung cancer's cell lines or not. MATERIAL AND METHODS: In Gaziantep University Cell Culture Laboratuary, A549 (Bronchoalveoler Carsinoma), HTB54 (Epidermoid Carsinoma) and BEAS2B (Normal Bronch Epithelium) cell lines will be replicated in culture environment, thymoquinone and cysplatin will be applied 10,100 ve 200 µM and cell lines viabilitiy will be evaluated. FINDINGS: We compare the effects of cisplatin and thymoquinone in equal concentration that applied to A549, HTB54 and BEAS2B cells. There were no changes in any cell that saline and chemical solvent solution (DMSO) applied. Any effect of chemicals was observed at 10 µM concentration. Thymoquinone at 100 and 200 µM and cisplatin at 200 µM concentration was found to be effective on all cells.It was observed that; cisplatin was not effective at 100 µM concentration and thymoquinone was toxic at 200 µM concentration. RESULTS: The effect of thymoquinone at 100 and 200 µM doses on A549, HTB54 and BEAS2B cells are more than the effects off cisplatin at the same doses. Cisplatin has no effect at 100 µM dose on HTB54 and A549 cells. Both chemicals are effective at 100 and 200 µM on BEAS2B cells. The effective dose of thymoquinone was found to be 100 µM and cisplatin 200 µM. Both chemical matters have similar toxicity at effective doses. As a result the effect of thymoquinone on the lung carsinoma cells is superior to cisplatin.