Tip I diyabetli çocuklarda ilk başvuru bulgularının değerlendirilmesi
Determine the first appeal findings of children who diagnosed with TYPE 1 Diabetes Mellitus (DM)
- Tez No: 449035
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALPER AKIN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Çocuk, Tip 1 Diabetes Mellitus, Semptom, Children, Type 1 Diabetes Mellitus, Symptom
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Giriş ve Amaç: Çalışmamızın amacı, Tip 1 Diyabetes Mellitus (DM) tanısı alan çocuklarda ilk başvuru bulgularının neler olduğunu belirlemektir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma 2013-2016 yılları arasında Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Çocuk Endokrin Polikliniği ve Acil Polikliniği'ne başvuran yeni tip 1 DM tanısı alan 0-18 yaş arasında 142 olgu incelenerek gerçekleştirildi. Retrospektif olarak dosyalardan hastaların sosyodemografik özellikleri, semptom ve laboratuvar bulguları kaydedildi. Elde edilen tüm veriler istatiksel olarak değerlendirildi. Çalışmada toplanan verilerin analizi, SPSS 23 programı kullanılarak yapıldı. Bulgular: Çalışmada yeralan çocukların 62'si (%43,66) kız ve 80'i (%56,33) erkekti ve tüm çocukların yaş ortalaması 10,10±1,39 yıl olarak tespit edildi. Tanı anındaki kan şekeri 425,85±12,51 mg/dl, HbA1c %13,57±3,77 olarak saptandı. Tüm çocukların %18,3'ünün ailelerinde Tip 1 DM öyküsü vardı. Hastaların en çok %12,68'lik oran ile Ocak ayında, daha sonra %11,97'sinin Kasım ayında tanı aldığı saptandı. %83,8 çocukta hem poliüri hem de polidipsi bulunurken, %41,5 çocukta bilinç düzey değişikliği, %6,3'ünde koma, %10,5'inde kilo kaybı olduğu saptanmıştır. Asidozdan çıkma süresi ile yaş, üre, kreatinin ve potasyum değerleri aralarında istatistiksel olarak pozitif yönde anlamlı bir ilişki tespit edildi. Çocuklara ait Anti GAD değerlerinin %48'i pozitif iken, İdrar ketonu değerlerinin %82 hastada 3 veya 4 (+) olduğu tespit edildi. Hastaların %76'sında pH değerleri 7,2-7,3 aralığında saptandı. Sonuç: Tip 1 DM daha çok adolesan dönemde izlenmektedir. Hastalığın en sık başvuru semptomları poliüri ve polidipsi olduğundan toplumun poliüri ve polidipsinin tip 1 DM bulguları olabileceği yönünde eğitilmesi gerekmektedir. HbA1c değerleri yüksek olup, bu durum hastalarımızın çalışma bölgesinin özelliklerinden kaynaklanan nedenler ile geç tanı almaları ile ilişkili olabilir. Asidozdan çıkma süresi ile üre ve kreatinin değerleri arasındaki anlamlı pozitif korelasyon nedeni ile böbrek fonksitonlarının monitorizasyonu önemlidir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Purpose: The purpose of this study is to determine the first appeal findings of children who diagnosed with type 1 Diabetes Mellitus (DM). Materials and Method: This study had been performed according to examination of 142 case, aged 0-18, that were first time diagnosed with DM type 1, who applied to emergency room and child endocrine polyclinic of child health and diseases department of Dicle university medical faculty between 2013-2016. Sociodemographic features, symptoms and laboratory findings of the patients were recorded from their files retrospectively. All of the acquired data were statistically analyzed. SPSS 23 software was used for data analysis. Findings: 62 of the children used for this research were females (%43.66), whereas 80 of them were males (%56.33) and average age of children were detected as 10,10±1,39. The blood sugar level was measured as 425,85±12,51 mg/dl, as HbA1c percentage was %13,57±3,77 at the moment of diagnosis. There was family history of DM type 1 at %18.3 of all children. Patients were diagnosed mostly at January with percentage of %12.68 followed by November with percentage of %11.97. %83.8 percent of the children had both polyuria and polydipsia, while, counciousness level change with %41.5, coma with %6.3 and weight loss with %10.5 were detected from children. A positive relation was detected between acidosis and age, urea, creatinine and potassium level of patients. Urine ketone values were detected 3 or 4+ at the %82 percent of children as %48 of Anti GAD values were positive that belong to the children. The pH values at % 76 percent of the patients were detected between 7,2-7,3. Results: The type 1 DM were mostly monitored at adolescent period. Since the most appeal symptoms of the disease were polyuria and polydipsia, the society must be educated that the poliyuria and polydipsia might be the symptom for type 1 DM. The HbA1c values were elevated and this situation might be associated with the features of the working zones of the patients that will be resulted with late diagnosis. Because of the significant correlation between the time to end acidosis and the values of urea and creatinine, It is crucial to monitor the kidney functions.