Süt ve süt ürünlerinde Listeria spp. varlığının klasik ve immunomanyetik separasyon yöntemiyle araştırılması ve izolatların antibiyotik duyarlılıklarının belirlenmesi
Determination of Listeria spp. in milk and dairy products using immunomagneti̇c separation and conventional method and antibiotic susceptibility of Listeria spp. isolates
- Tez No: 449342
- Danışmanlar: PROF. DR. SELAHATTİN SERT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: Listeria, Listeria monocytogenes, immunomanyetik separasyon (IMS), süt, peynir, Listeria, Listeria monocytogenes, immunomagnetic separation (IMS), cheses, milk
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Bu çalışmada Erzurum piyasasından toplanan 10 beyaz peynir, 10 civil peynir, 5 kaşar peyniri, 5 çiğ süt örneği Listeria türleri bakımından analiz edilmiştir. Süt ve süt ürünlerinde Listeria spp. varlığını araştırmak amacıyla geleneksel yöntem (EN ISO 11290-1, ISO 11290-2) ve immunomanyetik separasyon (IMS) yöntemi kullanılmıştır. İmmunomanyetik separasyon ve geleneksel yöntemde kullanılan Oxford Listeria Selektif Agar ve Chromocult Listeria Selektif Agar seçici katı besiyerleri ile geleneksel yöntemde kullanılan Fraser Listeria Selektif zenginleştirme sıvı besiyeri kullanılarak izole edilen Listeria spp. pozitif sonuçlar açısından değerlendirilmiştir. Araştırma bulguları sonucunda hem IMS hem de geleneksel yöntemle analiz edilen 30 örneğin 15'inden (%50) Listeria spp. izole edilmiştir. Listeria spp. izolatlarının identifikasyonu sonucunda 3'ü Listeria monocytogenes olarak tanımlanmıştır. Bunun yanısıra, geleneksel yöntem IMS yöntemiyle aynı hassasiyete sahip iken, IMS yönteminin analiz süresini kısaltması bakımından kullanımı daha uygun bulunmuştur. Her iki yöntemde selektif katı besiyeri olarak kullanılan Oxford Listeria Selektif Agar ve Chromocult Listeria Selektif Agar arasında çok önemli bir fark görülmezken, hem IMS hem de geleneksel yöntemde Chromocult kromojenik besiyerinde Listeria spp. izolatlarının teşhis edilmesinin daha kolay olduğu görülmüştür. Tüm izolatların, antibiyotik duyarlılık testleri için agar disk diffüzyon yöntemi kullanılmıştır. İzolatların, nalidiksik asit antibiyotiğine karşı dirençli, tetrasiklin, trimetoprim, kloromfenikol, siprofloksasin, sulfametoksazol/trimethoprim, sulfametoksazol antibiyotiklerine karşı duyarlı oldukları belirlenmiştir. Ayrıca araştırmamızda yer alan süt ve süt ürünlerinde Listeria monocytogenes tespit edilmiştir. 2016, 50 sayfa
Özet (Çeviri)
In this study, 10 white cheese, 10 chechil cheese, 5 Kasseri cheese, 5 raw milk samples collected from Markets in Erzurum were analyzed for Listeria species. Conventional (EN ISO 11290-1, ISO 11290-2) and immunomagnetic separation (IMS) methods were used for the investigation of the presence of Listeria spp. in milk and dairy products samples. Oxford Listeria Selective Agar and Chromocult Listeria Selective Agar used in immunomagnetic separation and conventional methods and Fraser Listeria Selective Enrichment Broth used in conventional method were evaluated in terms of positive results. As a result of the analysis, Listeria spp. were isolated from 15 of 30 (50%) samples analyzed by IMS and conventional methods. 3 of the identified Listeria spp. isolates were designated as Listeria monocytogenes. The conventional method has the same sensitivity with the IMS method. On the other hand, the use of IMS in terms of shortening the analysis time make it more suitable for the study. There was not a significant difference between the Oxford Listeria Selective Agar and Chromocult Listeria Selective Agar used as a selective solid medium for both methods. However, Chromocult Listeria Selective Agar was found to be more effective in the identification of Listeria spp. isolates in both methods. Agar disc diffusion method was used for the antibiotic susceptibility tests of the all isolates. It was determined that the isolates were resistant to nalidixic acid and sensitive to tetracycline, trimethoprim, chloramphenicol, ciprofloxacin and sulfamethoxazole/trimethoprim. Furthermore, L. monocytogenes was detected in milk and dairy products used in our research. 2016, 50 pages