Sanat eğitimi alan ortaokul, lise ve üniversite öğrencilerinin sanat eğitimi kavramına ilişkin metaforları
Metaphors of middle school, high school and university students taking art education related to arts education concept
  1. Tez No: 449495
  2. Yazar: SEVNUR KAPTANOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RAİF KALYONCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Güzel Sanatlar, Education and Training, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Sanat Eğitimi, Eğitim, Öğretim, Metafor, Yapı Metaforları, Yönelim Metaforları, Ontolojik Metaforlar, Art Education, Education, Training, Metaphor, Structural Metaphors, Orientational Metaphors, Ontological Metaphors
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bu araştırma, sanat eğitimi alan ortaokul, lise ve üniversite öğrencilerinin sanat eğitimi kavramına ilişkin sahip oldukları metaforları ortaya çıkarmak için yapılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, 2014-2015 eğitim-öğretim yılında Kahramanmaraş Osmangazi Ortaokulu, Kahramanmaraş Güzel Sanatlar Lisesi, Kahramanmaraş Atatürk Anadolu Lisesi ve Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nde öğrenim gören 269'u kız ve 266'sı erkek toplam 535 öğrenci oluşturmuştur. Araştırma verileri yarı-yapılandırılmış anket formu yoluyla elde edilmiş olup, form iki bölümden oluşmaktadır. İlk bölümünde demografik değişkenler, ikinci bölümde ise“Sanat eğitimi… gibidir, çünkü…”sorusu yer almaktadır. Araştırmada, hem nitel hem de nicel araştırma yöntemlerinden yararlanılmıştır. Elde edilen nitel veriler içerik analizi tekniği ile değerlendirilirken, niceliksel verilerin karşılaştırılmasında“Ki-Kare testi”kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlara bakıldığında, sanat eğitimi kavramına yönelik 255 farklı metafor tespit edildi. Oluşturulan metaforların ortak özelliklerine göre, elde edilen veri Osmangazi ortaokulu için 12 kavramsal kategori, Güzel Sanatlar lisesi için 10 kavramsal kategori, Atatürk Anadolu lisesi için 11 kavramsal kategori ve Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi için 8 farklı kavramsal kategori altında toplanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre Ortaokul, Anadolu Lisesi ve Üniversite öğrencilerinin sanat eğitimi kavramı algılarında cinsiyetlere göre anlamlı bir ilişki olmadığı sonucuna varılırken, Güzel Sanatlar Lisesi öğrencilerinde ise cinsiyetlere göre anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Öğrencilerin sanat eğitimi kavramına ilişkin algıları, okul düzeylerine göre değerlendirildiğinde ise bu iki değişken arasında anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This research is performed to reveal the metaphors that middle school, high school and university students possess on the concept of art education. The study group consists of totally 269 female and 266 male students, totally 535 students, who are enrolled in 2014-2015 acedemic year at Kahramanmaraş Osmangazi Secondary School, Kahramanmaras Fine Arts High School, Kahramanmaras Atatürk Anatolian High School and Faculty of Fine Arts of Kahramanmaras Sütçü İmam University. The research data which is obtained through semi-structured questionnaire consists of two parts. While demographic variables take part in the first part, the second part is formed of the question,“Art education is like…, because …”. Both quantitative and qualitative research methods are utilized in the research. While the qualitative data is evaulated by the content analysis technique, the quantitative data is assessed with the“chi-square test”. Considering the results obtained from the study, 255 different metaphor for the concept of art education has been formed. With respect to the common charateristics of the formed metaphors, the obtained data is gatheredunder 12 conceptual category for Osmangazi Secondary School,10 conceptual category for Fine Arts High School, 11 conceptual category for Atatürk Anatolian High School, and 8 different conceptual category for Kahramanmaras Sütçü İmam University. The research results indicate that while there is not a significant relationship between the gender and the perception of art education concept for the secondary school, high school, and university students, there is a significant relationship with gender for the Fine Art High School students. When the the perception of students regarding theart education concept is evaluated with respect to school level, the research indicate that there is a significant relation between these two variables.