Bilim ve sanat merkezlerinde uygulanan keman eğitimi
Violin education applied in sciense and art centers
  1. Tez No: 557602
  2. Yazar: GÜLESER BESTE AKBAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZNUR ÖZTOSUN ÇAYDERE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Bilim ve Sanat merkezi, Üstün Yetenek, Keman, Müzik, sciens and arts center, superior ability, violin, music
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Müzik eğitimi içinde yer alan çalgı eğitimlerinden birisi de keman eğitimidir. Ülkemizde keman eğitimi; Konservatuarlar, Güzel Sanatlar Fakültelerinin Müzik bölümleri, Eğitim Fakültelerinin Müzik Öğretmenliği Bölümleri, Güzel Sanatlar Liseleri ve Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde yer alan Bilim ve Sanat Merkezlerinde verilmektedir. Bunun yanı sıra özengen /amatör müzik eğitimi veren dershaneler, halk eğitim merkezleri, dernekler ve belediye konservatuarlarında da keman eğitimi verilmektedir. Ülkemiz de üstün yetenekli çocukların eğitim aldığı kurum Bilim ve Sanat Merkezleridir. Kurumun amacı; Örgün eğitim sisteminde, tüm öğrencilerle aynı müfredata tabi tutulan fakat diğer öğrencilerden ayırt edici bireysel yeteneklere sahip öğrencileri değerlendirmektir. Yani, özel yetenekli öğrencilerin sahip olduğu potansiyeli değerlendirmek üzere onlara özel müfredatlar hazırlayan destekleyici eğitim kurumudur. Bilim ve sanat merkezleri; okul öncesi eğitim, ilkokul, ortaokul ve lise çağındaki özel yetenekli öğrencilerin (resim, müzik ve genel zihinsel yetenek) örgün eğitim kurumlarındaki eğitimlerini aksatmayacak şekilde bireysel yeteneklerinin farkında olmalarını ve kapasitelerini geliştirerek en üst düzeyde kullanmalarını sağlamak amacıyla açılmış olan bağımsız özel eğitim kurumlarıdır. Bu merkezlerde öğrenciler uyum, destek eğitimi, bireysel yetenekleri fark ettirme, özel yetenekleri geliştirme ve proje üretimi/yönetimi alanlarında düzenlenmiş e ğitim programlarına alınırlar. Özel yetenekli öğrencilerin kendi potansiyellerini anlamaları,kendilerine ve topluma katkıda bulunabilmeleri için okullarda verilen eğitimin ötesinde farklılaştırılmış bir eğitim programı sunan bilim ve sanat merkezleri, 81 ilde 116 merkez de hizmet vermektedir. Çocukların keman çalma becerilerini geliştirmesinde belirli yöntem ve metodlar kullanılmaktadır. Kullanılan metod ve yöntemlerin çocuğun yaş grubuna uygun olması, çocuğun çalgısını sevmesinde, benimsemesinde ve en önemlisi gelişim göstermesinde önemli rol oynamaktadır. Bilindiği gibi BİLSEM merkezlerinde üstün yetenekli çocuklara eğitim verilmektedir ve bu müzik dersleri, bakanlığın BİLSEM merkezine özel olarak hazırladığı müzik çerçeve planı önderliğinde yapılmaktadır. Bu kurumlarda temel müzik derslerinin yanında çalgı eğitimi, koro, orkestra ve ses eğitimi dersleri verilmektedir. Temel müzik dersinin çerçeve planı olmasına rağmen diğer derslerin çerçeve planı bulunmamaktadır.“Bilim ve Sanat Merkezlerinde Uygulanan Keman Eğitimi”adlı bu çalışma Bilim ve Sanat Merkezlerinde yapılan keman derslerinde kullanılan öğretim yöntemi ve materyallerin neler olduğu sorusunun cevabını aramaktadır. Yapılan bu çalışma ile BİLSEM merkezlerinde yapılan keman eğitimine ilişkin hangi durumların mevcut olduğu ve bu sonuçlar doğrultusunda keman derslerinin nasıl yapıldığı gözlenmiş ve ulaşılan sonuçlar doğrultusunda yeni yapılacak olan araştırmalara yol göstereceği düşünülmektedir. Bu araştırma nitel yaklaşımla toplanan veriler kullanılarak yapılmış“betimsel”bir araştırmadır ve araştırmada“Durum Çalışması”modeli kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini; Türkiye'de mevcut bulunan 81 ilde ki 116 Bilim ve Sanat Merkezinde çalışan keman öğretmenleri oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise belirlenen 26 Bilim ve Sanat Merkezi'nde çalışan 26 keman öğretmeni oluşturmaktadır. Seçilen örneklem grupları Türkiye'nin yedi bölgesinden seçilmiştir. Bu bağlamda amaçlı örnekleme yöntemlerinden“Kritik Durum Örnekleme”yöntemi kullanılmıştır. Araştırmada verilere görüşme tekniği kullanılarak ulaşılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde ise içerik analizi tekniği kullanılarak, frekans ve yüzdeler grafik veya tablolar halinde gösterilmiştir. Araştırmaya katılan öğretmenlerin, araştırma sorularının yazılı olduğu formlara verdikleri cevapların analizinde, cümleler belirlenmiş benzer ifadeler bir araya getirilmiştir. Böylece benzer içerikteki cevaplar birleştirilerek kodlanmıştır. Verilerin analizinde ve yorumlanmasında aynı cevapları veren öğretmen sayıları kullanılmıştır. Araştırmanın sonucunda Bilim ve Sanat Merkezi'nde çalışan keman öğretmenlerinin birkaçının üniversite mezuniyetlerinde ana dal çalgılarının başka enstrüman olmasına rağmen Bilim ve Sanat Merkezi bünyesinde keman derslerine girdiği, öğretmenlerin öğretim yöntemi ve metod kavramlarını karıştırdığı, Bilim ve Sanat Merkezleri'nin öğrenci yetiştirme amacı ile öğretmenlerin öğrenci yetiştirme amaçlarının uyuşmadığı, Keman öğretmenlerinin derste okul şartlarının elverişsiz olması sebebiyle grup çalışması yaptıramadığı, , öğretmenlerin öğrencileri ile yaptıkları derslerde en çok kaynak sıkıntısı yaşadıkları ve keman dersi için bir materyal kitabın olmadığı, Bilsem öğretmenlerinin bir yıl içerisinde ki öğrenci sayılarının değişkenlik gösterdiği ayrıca öğrenci sayılarının bölge ve şehir açısından değişkenlik gösterdiği sonuçlarına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
One of the instrument training in music education is violin training. In our country, violin education is given in the conservatories, music departman of fine arts faculities, fine arts high schools and sciense art centers within the ministry of education. In addition to this, violin education is given in the courses that provide amateur music education, public education centers, associations and municipal conservatories. The instituons where gifted children are educated in our country are sciens and art centers. The aim of the institution is to evaluate the students in the formal education system who have the some curriculum with all students but who have different individual abilities than otherstudents. In other words, they are supportive educational institutions that prepare special curriculums to evaluate the potential of talented students. Sciens art centers are independent private education instutions that have been opened in order to ensure that talented students in pre-primary education, primary school, middle school and high school age are aware of their individual abilities and not to hinder their education in formal education institutions and to use their capaties at the highest level. In these centers, students are enrolled in training programs arranged in the fields of adaptation, support training, awareness of individual skills, progress of special abilities and Project production/managment. Sciens art centers offer a differentiated education program beyond the education provided in school to enable students with talents to understand their potential contribute to the society and have 116 centers in 81 provinces. Specific methods are used to improve children's violin playing skills. The methods which are used to be appopriate fort he age group of the child, plays an important role in the progress and adoption of the instrument of the child and, most importantly, the development of the child. As is know, the Bilsem centers provide training for gifted children and thes e music lessons are conducted under the leadership of themusic frame plan that is specially prepared by the ministry for Bilsem. In addition to the basic music courses, instrument training, chours, orchestra and voice training courses are offered in these institutions althoug the basic music course is a frame plan, there isno framework plan for other courses. This study titled“violin education applied in sciense and art centers”seks to answer the question of what is the method and materials used in violin lessons in siciens and art centers. With this study the presence of violin education in Bilsem centers and how violin lessons were made accordig to these results was observed andı t is thought that in will guide the new researches. This research is a descriptive study using data collected by qualitative appoach and“case study”model was used in research. The research is based an the violin teachers who work at the 116 centers of sciense and arts centers in Turkey. The sample of the study consists of 26 violin teachers working in 26 sciense and arts centers. The selected sample groups were selected from seven regions of Turkey. In this context“critical statues sampling”is used as one of the purposive sampling methods. The data in the study was reached by using interview technique. In the evaluation of the data, frequency and percantoges are shown in graphs or tables by using the content analysis technique. In the analysis of the answers of the teachers who participated in the research questions were written the sentences were determined and smilar experessions were put together. Thus, the responses in the similar content are combined and coded. The number of teachers who gave the same answers in the analysis and interpretation of the data were used. As a result of the research, although some of the violin teachers working at the Center of Science and Art have major musical instruments in the university graduation, they have taken violin lessons within the Science and Art Center, and the teachers have mixed the teaching method and method concepts. that the violin teachers did not make group work because they were inconvenient in the course, and that teachers had the most resource shortage in their lessons with the students and that there was no material book fort he violin lesson and in terms of city variability.