Şiddet gören kadına açılan kapı: Sığınmaevi ve sonrasındaki yaşam stratejileri
The door opening for women who suffered violence: Women's shelter and life after strategies
  1. Tez No: 449530
  2. Yazar: SEMAHAT DİCLE MAYBEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BİRSEN ŞAHİN KÜTÜK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın, Şiddet, Kadın Sığınmaevleri, Feminist Bakış, Grounded Teori Yöntemi, Women, Violence, Women Shelters, Feminist Standpoint, Grounded Theory
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 249
Özet
Çalışma, Türkiye'nin metropol bir ilinde iki sığınmaevi üzerinden yürütülmüş olup kadınlara yarı yapılandırılmış 3 ayrı görüşme formu uygulanmıştır. Kadınların sığınmaevi öncesi şiddet ve yaşam deneyimlerini de içeren bu çalışma, sığınmaevinde kalmakta olan, sığınmaevinden çıkmış ve sığınmaevinde kaldığı süreçte görüşülen ve sığınmaevinden çıktıktan sonraki süreçte izlenen olmak üzere 3 grup kadının sığınmaevi deneyimi ve sonrasındaki yaşam stratejilerini ortaya koymayı amaçlamıştır. Bu bağlamda, verilerden elde edilen bilgiler ve ilişkiler zihin haritaları ile gösterilmiştir. Grounded teori yöntemi kullanılan bu çalışmada kadınların sığınmaevi deneyimleri kadınların kendi söylemlerinden yola çıkılarak incelenmiş olup konuya ilişkin mevzuatla ilgili aksaklıklar ortaya çıkarılmıştır. Bu çalışma ile kadına yönelik şiddetle mücadele politikasının ana halkalarından birini oluşturan sığınmaevleri ve sonrasında devletin izlediği politikalar eleştirel bir şekilde ele alınmıştır. Çalışma sonunda, sığınmaevi deneyimine sahip olan kadınların sığınmaevlerinin fiziksel koşullarını, kadın ve çocuklara yapılan mesleki çalışmaları yeterli bulmadıkları ortaya çıkmıştır. Sığınmaevinden çıkan kadınların ise devletten bekledikleri desteğin gelmediği ve bağımsız hayatı sürdürme konusunda sıkıntı yaşadıkları ortaya çıkmıştır. Çalışma sonunda ortaya çıkan sonuçlar literatürde yer alan diğer araştırmalar ile karşılaştırılmıştır. Bu çalışmanın sonuçları sığınmaevleri, feminist ve ataerkil kuramlar ile Goffman'ın etiketleme kuramı bağlamında eklektik olarak ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
MAYBEK, Semahat, Dicle, The Door Opening For Women Who Suffered Violence: Women's Shelter And Life After Strategies, Ph. D. Dissertation, Ankara, 2016. This study has been implemented on women of two women's shelters located in a metropolis province of Turkey by carrying out 3 separate semi-structured interviews. The study includes women's violence and life experiences before women's shelter, and aims to reveal the women's shelter experience and life after strategies of 3 groups of women; women who are still staying in, women who have stayed in and left, and women who have been followed after leaving the women's shelter they were staying in. In this regard, the information obtained from the data and relationships have been shown in mind maps. The study uses grounded theory and by examining their own statements, women experiences in women's shelters and the legislative shortcomings were revealed. With this study women's shelters, which are one of the main rings in policies against violence towards women, and policies pursued by the state after has been discussed in a critical way. Results of this study show that women with women's shelter experience do not find the physical conditions of women's shelters or the professional work done for women and children sufficient. The study has also revealed that women who have left the women's shelter have not received the support they were expecting from the state and are having problems in maintaining an independent life. Results of this study have been compared with other studies in the literature and have been discussed eclectically in the context of women's shelters, Goffman's Labeling theory, feminist and patriarchal theories.