Günümüz sanatında nesnenin anlamı ve yeni anlatım olanakları
The meaning of the object in modern-day art and new possibilities of expression
  1. Tez No: 449593
  2. Yazar: EMRAH LALE
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. ŞİNASİ TEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Object, Meaning, Image-Phantasy, Real-Irreal, Philosophy, Psychology, Anthropology, Culture, Concept, Science, Technology
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Heykel Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Genel hatlarıyla belirlenmeye çalışılan konu kapsamında: Çağdaş sanatta nesnenin ne gibi olanaklar sunduğu, işlevinin, ölçeğinin modern ve öncesine göre nasıl değiştiği, sanatçıların yapıp–etme alanlarının ve sınırlarının nasıl genişlediği ve bu özelliklerinden dolayı günümüz sanatında ne kadar önemli bir sacayağı olduğu vurgulanmaya çalışılmış, günümüz sanatında 'nesne' ile anlam bağlam üretimi ve bu nesnelerin anlam ile kurmuş olduğu kavramsal ilişkinin katmanlarının neler olduğu irdelenmeye çalışılmıştır. Bu kavramsal ilişki üzerinden kurgulanan uygulamalarda,“çağdaş sanatta nesnenin kullanımı”fikri üzerine odaklanılmıştır. Söz konusu çalışma, günümüz sanatında seçilen organik ya da inorganik nesnelerin anlamlarınınniteliğine dair sorular sorarken, kişinin nesne ile kurmuş olduğu ilişki çerçevesinde felsefe, psikoloji, antropoloji, bilim ve teknolojiyle beslenerek nesneler üzerinde nasıl sanatsal bir ifadenin yansıtıldığı ve nasıl bir yöntem kullanıldığını görünür kılmayı da amaçlamaktadır. Bu doğrultuda içinde bulunduğumuz kültürel yapı ele alınarak coğrafya, tarih, çevre, ekoloji, doğa ve insan ilişkileri gözler önüne serilmeye çalışılmıştır. Anahtar Sözcükler Nesne, Anlam, İmge-İmgelem, Real-İrreal, felsefe, psikoloji, antropoloji, Kültür, Kavram, Bilim, Teknoloji
Özet (Çeviri)
Within the scope of the topic which have been tried to be identified in general terms : the issues of which opportunities an object provides us with in modern-day art and how its scale and functions differ in modern-day and before, how it expands the artists' grounds and bounds of doing and making and therefore how important a trivet it is in modern-day art, as well as creating a meaning for the context of 'object' and 'meaning' in modern-day art and what the stages of this contextual relationship established by the objects are have been tried to be examined and identified. The idea of“the usage of the object in modern-day art”has been focused in the practices which are built on this contextual relationship. The study in question sets sight on how an artistic expression is reflected upon the objects by feeding on philosophy, psychology, anthropology, science and technology within the scope of a relation between a person and an object while asking questions about the quality of the meanings of the organic and inorganic objects which are chosen in modern-day art. Accordingly, the relationship among geography, history, environment, ecology, nature and people has been tried to be brought to light by dealing with the cultural structure that we are in.