Aristoteles'in devlet kuramında kadın imgesinin yeri
The image of women in Aristotle's theory of the state
- Tez No: 449641
- Danışmanlar: PROF. DR. ÇETİN VEYSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Aristoteles, Politika, Kadın, Toplumsal Cinsiyet, İktidar, Aristotle, Politics, Women, Social Gender, Power
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu çalışma, uygarlığın temellerinin belli bir sisteme kavuşturulduğu Antikçağ Yunan döneminde, rasyonalizmin temsilcilerinden olup, aynı zamanda düşünceleriyle diğer çağları büyük oranda etkileyen Aristoteles'in devlet yönetimi anlayışında kadın-erkek ilişkisinin biçimi nedir sorusunun yanıtlanmasına ilişkin bir çabadır. Yaşadığı dönemle bağlantılı olarak, cinsiyet rollerindeki eşitsizlik, kadının ikinci sınıf vatandaş olarak görülmesi, yoksunluk, eksiklik, tamamlanmamış erkek gibi kavramlarla kadını tanımlama yaklaşımlarını tartışmayı amaç edinmektedir. Bu tartışma içerisinde aklın erkeği temsil ettiği ve kadının da bu bağlam dışına çıkarılarak erkeğe göre tanımlandığı, Antik Yunan dünyası ve Aristoteles felsefesi cephesinden zorunlu bir inceleme alanıdır. Günümüzde yapılmış veya yapılan araştırmalarda, felsefe, mitoloji, edebiyat ve sanat alanlarının Antik Yunan döneminde, toplumsal cinsiyet rollerinin (kadınlık-erkeklik) inşasının, Aristoteles'in düşünceleri üzerinde etkisi olup olmadığı ele alınacaktır. Aristoteles'in politik dil ve söylemine feminist eleştiriler ayrıca ele alınacaktır. Ancak, Feminizmi de salt kadın sorunuyla sınırlamadan aklın erkeği temsil ettiği felsefeyi, felsefenin içinde kalarak, adeta tüm düşünme biçimlerine nüfuz etmiş cinsiyetçi anlayışları serimlemek asıl amacımız olacaktır.
Özet (Çeviri)
This study is an effort to provide an answer to the question what the shape of women-men relation is within the state government perspective of Aristotle, a representative of rationalism who greatly influenced other ages with his ideas, during the period of Archaic Age in Greece, when the foundations of civilization attained a certain system. In relation to the period he lived in, the study aims to discuss Aristotle's approaches towards defining women through concepts of inequality in gender roles, treatment of women a as second-class citizen, deprivation, deficiency and imperfect men. This discussion is an essential area of study from the aspect of the Aristotle philosophy and the Ancient Greece world in which reason represents men, while women are excluded from this scope and defined according to men. In consideration of the researches done in our age, the study will handle whether the fields of philosophy, mythology, literature and art, and the formation of social gender roles (womanhood – manhood) during Ancient Greece period had an influence on the ideas of Aristotle. Feminist criticism directed at Aristotle's political language and discourse will be addressed as well. Still, by avoiding to restrict feminism with women issue alone and remaining within the philosophy in which reason represents men, it will be our main goal to expose the gendered mentalities that penetrate almost al ways of thinking.