Mahremiyet ilişkilerinin dönüşümü: Geleneksel ve çekirdek ailelerde kadın-erkek ilişkileri
Transition of the intimacy relationships: Man-woman relationships in the traditional and elementary family
- Tez No: 449642
- Danışmanlar: PROF. DR. NALAN YETİM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Mahremiyet (intimacy), geleneksel aile, çekirdek aile, intimacy, traditional family, elementary family
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kadın Araştırmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 179
Özet
Toplumsal yaşam içerisinde mahremiyet kavramı vazgeçilmez bir değer olmakla birlikte gün geçtikçe daha çok önem kazanmaya başlamıştır. Modern çağımız insanları daha fazla mahremiyet özgürlüğüne sahip olmak istemektedirler. Toplumsal aile yapılarında meydana gelen değişmelerin mahremiyet kavramına bakışı da etkilediği düşünülmektedir. Bu tez çalışmasında“Mahremiyet İlişkilerinin Dönüşümü: Geleneksel ve Çekirdek Ailelerde Kadın-Erkek İlişkileri”nin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu nedenle çalışma grubu kartopu örnekleme yöntemi ile belirlenmiştir. Geleneksel ve çekirdek ailelerden toplam 200 kişi ile anket ve derinlemesine görüşme tekniği kullanılarak veriler elde edilmiştir. Verilerin analizinde karşılaştırmalı analiz tekniği kullanılmıştır. Elde edilen bulgulara göre geleneksel ailelerde ve modern çekirdek ailelerde de hala geleneksel ailenin etkisinin çoğu noktalarda devam ettiği, günümüz modern kadınlarının elde ettikleri kazanımlara rağmen evliliklerinde tam anlamıyla bağımsız olmadıkları erkek egemenliğinin etkisini sürdürdüğü tespit edilmiştir. Bu çalışmada geleneksel ve çekirdek ailelerdeki kadın ve erkeklerin mahremiyet ilişkilerindeki eşitliğin sağlanması için geleneksel ve çekirdek ailelerin çocuk yetiştirme pratiklerinin toplumsal cinsiyet eşitliği temelinde yeniden düzenlenmesi önerilmektedir. Bu çalışma kavramsal ve uygulamaya yönelik çıktılar ile sonlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
The term intimacy as an indispensable value in social life becomes crucial day by day. Modern people of our age seek for having more freedom of intimacy. It is believed that the changes in social family structure also influence the outlook on term intimacy. In this study, the“Transition of the Intimacy Relationships: Man-Woman Relationships in the Traditional and Elementary Family”is examined by using snowball sampling method. The data is gathered from a survey of 200-people and depth interview. In data analysis stage, we used comparative analysis technique to draw conclusions from our data. The findings of the study show that the influence of the traditional family still holds in traditional and modern elementary family. Despite the gains that our modern-day women achieve, in their marriages, they are not totally independent and they live in an undergoing male-dominant settings. In this study, in order to equalize man-woman relationships in between traditional and elementary families, it is suggested that child rearing applications should be reorganized on the basis of gender mainstreaming. This study is finalized with theoretical and application-oriented outputs.