Tiyatro afişlerinin grafik tasarım ilkeleri bakımından analizi ve eğitsel açıdan değerlendirilmesi
Analysi̇s theatre's posters i̇n poi̇nt of graphic design principles and thei̇r evaluation i̇n terms of educational
- Tez No: 449655
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. TURAN YİGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Güzel Sanatlar, Education and Training, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Grafik Tasarım, Afiş, Tiyatro, Tiyatro Afişleri, Graphic design, Poster, Theater, Theatr's posters
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
Bu Tez, 1980'den günümüze Tiyatro Afişlerinin, grafik tasarım ilkelerine göre analizini yapmak ve tiyatro afişlerinin eğitimsel fonksiyonlarını ortaya koymak için yapılmıştır. Bu çalışmanın amacı, Tiyatro afişlerde kullanılan sanatsal eleman ve ilkelerin grafik tasarım ilkeleri açısından uygunluğunu saptamak ve Tiyatro afişlerinin eğitsel açıdan alımlayanın görsel algısına olan katkılarını belirlemektir. Bu genel amaç doğrultusunda Devlet Tiyatroları tarafından yayınlanan afişler yakından incelenerek grafik tasarımcının tasarımlarında gerek grafik ilkeleri kullanımını gerek eğitsel açıdan farkındalığa vurgularını saptamaktır. Geçmiş ve gelecek arasında bir köprü niteliği taşıyan tiyatro afiş tasarımlarının nitelik açısından değişimi, 1980 – 2013 yılları arasında yapılan tiyatro afişleri teknolojik, siyasi, ekonomik, ve sanatsal yönden inceleyerek afiş tasarımcılarının bu yenilikleri afişlerinde nasıl yansıttığını gösterilmiştir. Bu değişimler ışığında afiş tasarımlarının alaylı diye adlandırdığımız tasarımcıların yerini grafik tasarım eğitimini almış tasarımcılara bırakırken bu değişimin tiyatro afiş tasarımlarına etkilerini ortaya çıkarmaktır. Çalışmanın birinci bölümünde grafik sanatı, grafik ilke ve elemanları ile afiş tasarımın tarihsel gelişimi Türk ve Dünya afiş tasarımın gelişiminden bahsedilerek afişin görsel iletişimdeki yeri, afiş tasarımında kullanılan eski ve yeni teknikler terimsel kavramlar üzerine çalışılmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde tiyatronun tanımı ile devlet ve özel tiyatroların bahsedilmiş ve Türkiye'deki devlet ve özel Tiyatro afişlerinin gelişim süreci ile dünyaca ünlü Türk grafik tasarımcılarının çalışmalarından örnekler verilmiştir çalışma içeriğinin kapsamı zenginleştirilmiştir. Çalışmanın son bölümünde tiyatro afişlerinin grafik tasarım ilkeleri açısından uygunluğunu ve tiyatro afişlerinin eğitici fonksiyonlarına ver yerilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis was made to analyze theatre's posters from 1980 to present in point of graphıc desıgn prıncıples and to find out educational functions of theatre's posters. This study purpose to determine the suitability of the elements and principles used in the theatre's posters in terms of graphic design principles and to determine its contribution to the visual perception of person in terms of educational. İn the light of this general purpose, this study targets to determine the emphasis in the designs of designer both the use of graphic principles and awareness in terms of educational by examine closely the posters issued by the state theatres. Changes in the design of theater posters which like a bridge between the past and the future in terms of quality, displayed how reflects designer this innovation in the his posters by examining theater posters made Between 1980 and 2013 in point of technological, political, economic and artistic vıewpoınt. İn the light of this changes, leaving location of the designer which we call alaylı to the designers whom have taken the graphic design education, to find out this changes impacts on theaters poster design. In the first section, worked on graphic arts, graphic principles and elements, the historical development of poster design, mentioning the Turkish and world poster design development, poster's place in visual communication, old and new techniques used in the poster design and on terminological concepts. İn the second part, mentioned about definition of the theatr and private and states theatre, the development process of the state and private theatrs posters in Turkey and examples were given about works of the world famous Turkish graphic designer, the scope of thesis content has been expanded. In the last chapter was given suitability of theatr's posters in terms of graphic design principles and educational function of theater's posters.