A critical analysis of the life and works of William M. Pickthall
William M. Pickthall'un hayatı ve eserlerinin kritik bir incelemesi
- Tez No: 449692
- Danışmanlar: PROF. DR. KEMALETTİN YİĞİTER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Oryantal, Doğu, Said, İngiltere, Oriental, East, Said, England
- Yıl: 2011
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
ÖZETBu çalışmanın amacı, Doğu Ülkelerine yaptığı çeşitli geziler sayesinde Doğu Kültürü üzerinde uzmanlaşan, henüz tam olarak keşfedilememiş bu dünyanın insanlarıyla bire bir tanışan ve Oryantal dünyanın sahip olduğu özelliklerin daha önce Batılı yazarlar tarafından ne kadar farklı anlattıldığını ortaya koyan, pek değerli ancak çok yaygın olarak tanınmayan yazar William M. Pickthall'u incelemektir. Doğu kültüründen oldukça etkilenmiş olan Pickthall yaygın inanışların aksine; Doğu insanının çok misafirperver, güler yüzlü ve arkadaş canlısı olduğunu ünlü teorist Edward Said'den daha önce vurgulamıştır. Said bu konuya Pickthall'dan bir süre sonra değinmiş ve analizlerini kanıtlarla desteklemiştir. Oryantal dünyayı kucaklarken, Pickthall kendi yaşamış olduğu tecrübelerini de kaleme almıştır. Doğu'ya ve Doğu insanına olan yakınlığı ve arkadaş canlısı tavrı kendi anavatanını İngiltere'de pek hoş karşılanmamış ve bu durum daha sonraları kendisinin ?Düşmanlarımızın Dostu? olarak anılmasına neden olmuştur. Ancak, Pickthall'un pek çok yazarda bulunmayan dehası; deneyimlerini ve gözlemlerini tarafsızca aktarabilmiş olmasıdır. Özetle, 20. yüzyılın önemli bir değeri, bu çalışmanın ışığı altında gün yüzüne çıkartılacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTThis study aims to analyze a rewarding, yet not commonly acknowledged author, William M. Pickthall, having specialized in Eastern Culture via his travels to various parts of this land and focused on his own acquaintance with the locals of this unknown place, how diverse the characteristics of the Oriental world than it has been told and created by the works of his predecessors. Quite impressed by Eastern culture, Pickthall had revealed the fact earlier than the great theorist Edward Said that Easterners are hospitable, sympathetic, and friendly people on contrary to the common beliefs. Said touched upon the same issue some time later than Pickthall did, and supported his analyses by proofs. While embracing the Oriental world, Pickthall used to depict his daily experiences in Oriental world to his readers in a realistic form. His closeness to the East and his friendly manner to Easterners have not been welcomed in his native land, England that later caused him to be named as ?A Loyal Enemy of England?. However, he has a speaking pen reflecting genuineness objectively which is not a common feature to authors. That is to say, a value of 20th century is going to be explored under the enlightenment of this study.