İslam hukukunda ğabn ve akitlere etkisi
The ğabn i̇n the i̇slami̇c law and effects of contracti̇ng
- Tez No: 449731
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SAHİP BEROJE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Alışveriş, Ğabn, Akit, Hile, Muhayyerlik, Shopping, Ğabn, Contracting, Cheat, Choice
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
İslâm hukuku açısından sosyal hayatın olduğu kadar ticarî hayatın da sağlıklı bir şekilde sürdürülebilmesi gerekir. İslâm hukuku bu amaçla haksız kazanç sağlayacak her türlü muameleye karşı önleyici bir takım tedbirler almış ve bunları da İslâm tarihinin ilk dönemlerden itibaren hayata geçirmiştir. Bu manada genelde iki taraflı akitlerde karşılıklar arasında, özelde ise alışverişte, satılan şeyle fiyatı arasında değer yönünden farklılık ve dengesizliği ifade eden ğabnin iktisadî olduğu kadar ahlakî ve içtimaî yönden de çok çeşitli problemler içerdiği bir gerçektir. Bu tezde söz konusu problemlerin çözümüne bir nebze de olsa katkı sağlamak amacıyla İslâm hukukunun ğabne bakışı ve ğabnin akitlere etkisi ortaya konulmaya çalışılmıştır.Tez üç ana bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde ğabnin tanımı, dindeki hukukî temelleri, kapsam ve unsurları belirlenmeye çalışılmış, ayrıca bazı noktalarda kıyaslama yapabilmek için batı hukuklarında ğabnin ele alınışı incelenmiştir. İslam hukukunda ğabn çeşitlerinin ve ğabnin tağrîrle olan ilişkisinin ortaya konulmaya çalışıldığı ikinci bölümde de farklı görüşler çerçevesinde ğabn ve tağrîr ilişkisi değerlendirilmiştir. Ğabnin akitlere etkisine ayırılan son bölümde ise daha çok fakîhlerin bu konudaki yaklaşımları ele alınmaya ve bazı alanlarda ğabnin ne gibi sonuçlar doğurduğu tespit edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The Islamic law makes it necessary to maintain a vigorous way of social as well as commercial life. Thus, a number of preventive measures were put into effect in the early phases of the Islamic history against earning undeserved income. It is a fact that the discrepancy between how much a thing should cost and how much it actually costs can pose serious threats to the social, economic and moral integrity of any given community. This study represents an attempt to reveal the vantage point from which Islam looks at possible effects of such discrepancies on commercial contracts.This study is divided into three main sections. The first section is concerned with the nature of such discrepancies. Examples were also taken from some Western laws to do some comparison. The second section is related to the varieties of such discrepancies and their relation to the Islamic concept of ?taghrir.? The final section is concerned with how the former Islamic scholars dealt with the social as well as commercial effects of such discrepancies on contracts.