Yas süreci ve yas sürecindeki kişilerin depresyon ve anksiyete düzeylerinin incelenmesi
Grieving process analyses depression and anxiety levels of bereaved individuals
  1. Tez No: 449763
  2. Yazar: ÖZGE GENLİK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUZAFFER ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: yas, kayıp, ölüm biçimi, yas süreci, depresyon, anksiyete, grief, loss, mode of death, grieving process, depression, anxiety
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
u araştırma, yaşamlarının son beş yılı içerisinde aile üyelerinden birinin ve/ veya samimi bir arkadaşın kaybını yaşamış kişilerin yas süreçlerine etki eden değişkenleri tanımlamayı ve bazı değişkenlerin (merhumun kayıp yaşayan kişinin yaşamındaki rolü, merhumun ölüm biçim, yas süresi, kayıp yaşayan kişinin cinsiyeti) yas sürecindeki kişilerin depresyon ve anksiyete düzeylerine etkilerini araştırmayı amaçlamıştır.Ön lisans ve lisans düzeyinde olan 204 üniversite öğrencisi araştırmaya katılmıştır. Yas sürecindeki değişkenleri tespit edebilmek amacı ile ?Kayıplar ve Yas Süreci Anketi? ve katılımcıların depresyon ve anksiyete semptomların şiddet ve yoğunluğunu tespit edebilmek için ?Beck Depresyon Envanteri? ve ?Beck Anksiyete Envanteri? uygulanmıştır.Sonuçlar; birinci derece yakının beklenmedik bir şekilde kaybeden kişilerin, kadınların, yas sürecinin ilk yıllarını yaşamakta olan kişilerin depresyon ve anksiyete puan ortalamaların; samimi bir arkadaşını beklenmedik bir biçimde kaybetmiş kişilerin, erkeklerin, yas sürecinin beşinci yılını yaşamakta olan kişilerin depresyon ve anksiyete puanlarını ortalamaları arasında anlamlı bir farklılık olduğu saptanmıştır. Ayrıca yas sürecinde deneyimlenen baş etme stratejileri ile cinsiyet faktörü arasında; ölüm sebebi ile kayba yönelik ilk tepki arasında da anlamlı bir farklılık olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to describe the variables that affect the grieving process of individuals who had lost a family member and/ or an intimate friend and to investigate the effects of some variables (the deceased identity, the mode of the death, the lenght of the grief, the gender of the bereaved) on bereaved individuals? depression and anxiety levels.204 university students, who had pre-graduate and graduate levels, participated in this study. The purpose of to be able to determine variables in grieving process, ?Losses and Grieving Process Survey? and to be able to detect the severity and intensity of the depression and anxiety symptoms of the participants, ?Beck Depression Inventory? and ?Beck Anxiety Inventory? were applied.The results revealed that, there was a statistically significant difference between the points average of depression and anxiety levels of the bereaved individulas, who lost a family member unexpectedly, women, in the first year of the grieving process, and individulas, who lost an intimate friend unexpectedly, men, in the fifth year of the grieving process. And also there was a meaningful difference; between the gender and coping strategies which were experienced in the grieving process and between the mode of death and the first reaction towards the lost.