İslâm hukuk metodolojisinde istihsân
İstihsan in the Methodology of Islamic Law
- Tez No: 449762
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. MUHAMMED TAYYİB KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Hukuk, Religion, Law
- Anahtar Kelimeler: İslam Hukuk Metodolojisi, İstihsân, kıyas, equity, kontranoloji, The Methodology of Islamic Law, İstihsan, Kıyas (Analogy), equity, kontranology
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Tez giriş, üç bölüm ve sonuç kısmından oluşmaktadır.Girişte araştırmanın amacı, önemi ve araştırmada izlenen yöntem ele alınmıştır.Birinci bölümde, istihsânın kavramsal çerçevesi üzerinde durulmuştur. Bu bağlamda istihsânın tanımı, tarihsel gelişimi ve Hz. Peygamber, (sav) sahâbe ve tâbiîn devirlerinde ortaya çıkan ve re'y ictihadının önemli bir parçası olan istihsân örneklerine yer verilmiştir.İkinci bölümde, mezheplerin istihsân ile ilgili görüşleri, istihsânın İslâm hukuk usûlunün bir delili olarak kabul edilip edilmemesi ve istihsânın diğer delillerle ilişkisi ele alınmıştır.Üçüncü bölümde, günümüz usûlcülerin istihsâna yaklaşımları, modern hukukta istihsâna denk sayılabilecek kavramlar ve güncel fıkhî problemlerin çözümünde istihsân metodunun kullanılması gibi konular işlenmiştir.Tezimizin sonuç kısmında ise, çalışmamızda sonucunda ulaşmış olduğumuz hususlar ifade edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis consists of an introductory chapter, three main chapters and a concluding chapter.The introductory chapter lays down the general frame of the thesis and research methodology.Chapter I focuses on the conceptual framework of İstihsan. In this context, It is taken the definition of İstihsan, its historical development and examples of application in the period of Prophet, Companions and Followers.Chapter II deals with the views of the school on the İstihsan and the relationship with other evidences.Chapter III deals with the approaches of the contemporary usul scholars. It is taken also solving modern problems with the using İstihsan.At the conclusion of the study we have reached as a result are expressed in points.