Sınıf öğretmenlerinin empatik beceri düzeylerinin sosyo-demografik değişkenlere ve tercih edilen disiplin türlerine göre incelenmesi
The investigation of empathic skill levels of classroom teachers in terms of socio demographic variables and discipline techniques they prefer
  1. Tez No: 449787
  2. Yazar: FATMA KARAÇOBAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SONGÜL TÜMKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Empatik Beceri, Disiplin Türleri, Sınıf Öğretmeni, Empathetic Skill, Classroom Management and Discipline Techniques, Classroom Teacher
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu araştırmada, sınıf öğretmenlerinin bazı sosyo-demografik değişkenlere ve tercih ettikleri disiplin türlerine göre empatik beceri düzeylerinin incelenmesi amaçlanmıştır.Bu amaçla, 2010-2011 öğretim yılı bahar döneminde Adana ili merkez ilçelerine (Seyhan, Çukurova, Yüreğir, Sarıçam) bağlı 40 ilköğretim okulunda görev yapan toplam 473 sınıf öğretmeni örnekleme dahil edilmiştir. Veriler öğretmenlerden ?Empatik Beceri Ölçeği B-Formu?, ?Disiplin Türleri Ölçeği? ve ?Bilgi Formu? aracılığıyla toplanmıştır.Yapılan analizler sonucunda sınıf öğretmenlerinin empatik beceri puanlarının cinsiyete, medeni duruma ve iletişim becerileri eğitimi alıp/almamalarına göre istatistiksel olarak anlamlı şekilde farklılaşmadığı görülmüştür. Bununla birlikte öğretmenlerin empatik beceri puanlarının ?25-35?, ?36-45? ve ?46-60? yaş aralığında olanlar arasında ?25-35? ve ?36-45? yaş aralığında olanlar lehine; eğitim enstitüsü ve lisans mezunları arasında lisans mezunları lehine; mesleği isteyerek ve istemeyerek tercih edenler arasında istemeyerek tercih edenlerin lehine; düşük ve yüksek sosyo-ekonomik düzeydeki okullarda görev yapan öğretmenler arasında düşük sosyo-ekonomik düzeye sahip okullarda görev yapan öğretmenlerin lehine anlamlı şekilde farklılaştığı sonucuna ulaşılmıştır. Öğretmenlerin empatik beceri puanları ile Disiplin Türleri Ölçeğinin alt boyutları arasında düşük düzeyde, negatif ve anlamlı bir ilişkinin olması araştırmadan elde edilen bir başka bulgudur. Bağımsız değişkenlerin empatik beceri düzeyini ne derece yordadığına ilişkin yapılan ikili lojistik regresyon analizi sonucunda, sadece ?yaş? değişkeninin yüksek empatik beceri düzeyinde olmayı negatif yönde, anlamlı şekilde yordadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the empathic skill levels of classroom teachers in terms of some socio demographic variables and discipline techniques they prefer.For that purpose, a total of 473 classroom teachers working in 40 primary schools in the central districts of Adana (Seyhan, Çukurova, Yüreğir, Sarıçam) in 2010?2011 academic years participated in the study. The data was obtained by the use of ?Empathic Skill Scale-B Form (ESS-B), ?Discipline Types Scale? and ?Information Form?.According to the study findings, the empathic skill scores of classroom teachers do not differ significantly in terms of gender, marital status and whether they had communication skills course before. However, among ?25-35?, ?36-45? and ?46-60? age groups, it differs significantly in favor of the ones in ?25-35? and ?36-45? age groups, and between graduates and associates, similarly it differs significantly in favor of the graduates; among the teachers who prefer their profession and who don?t prefer, it?s in favor of the ones who do not prefer their profession; and lastly among the teachers who work at schools with high socio economic status and schools with low socio economic status, it differs significantly in favor of the ones who work at schools with low socio economic status. Additionally, between the empathic skill scores of teachers and Discipline Types Scale sub dimensions, a low negative and meaningful relation is found. At the end of dual logistic regression analysis for determining to what extent independent variable predicts the empathic skill levels of teachers, only ?age? variable is found to predict high empathic skill level in a negative and significant way.