İnternet destekli fen ve teknoloji dersinin öğrencilerin başarı, tutum ve sorgulayıcı öğrenme becerileri ile kavram algılarına etkisi
The effect of an internet-based science and technology lesson on the achievement, attitude, inquiry learning skills and concept perceptions of learners
- Tez No: 449847
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MELTEM HURİ BATURAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İnternet destekli öğretim, fen ve teknoloji, akademik başarı, tutum, sorgulayıcı öğrenme becerisi, kavram algısı
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Toplumsal yapıda meydana gelen değişimler, bilim ve teknoloji alanındaki gelişmeleri de zorunlu kılmaktadır. Bu da günümüz eğitim sisteminde uygulanan ve ileride uygulanacak olan eğitim yöntemlerini etkilemektedir. Fen eğitiminin daha etkili şekilde gerçekleştirilebilmesi için ise teknolojinin her safhasından verimli bir şekilde yararlanmak gerekmektedir. Öğrenci merkezli olmayan ve öğrencilerin aktif olmadığı geleneksel öğretim yöntemlerinin aksine geliştirilmiş olan yeni yöntemler, öğrencinin öğrenmede aktif olması gerekliliğinin üzerinde durur. Yeni öğretim yöntemlerinde ise ezbere bilgi yerine, yaparak yaşayarak öğrenme ve öğrencinin önceden sahip olduğu bilgiler ile yeni öğrendiği bilgileri eşleştirip bağlantı kurarak aktif katılımının sağlaması amaçlanmaktadır. Özellikle soyut fen kavramlarının somutlaştırılmasında teknoloji ve internet destekli eğitimden yararlanılabilir. Bu çalışmanın amacı, soyut ve anlaşılması zor olgu, kavram, ilke, yasa, kuram ve olayların yer aldığı fen ve teknoloji derslerinde, bilgisayar ve internetten yararlanılarak, internet destekli eğitim ortamını kullanarak öğretimin kalitesinin geleneksel öğretime göre ne kadar artırılabildiğini araştırmaktır. Bu amaçla çalışmada geleneksel ve internet destekli eğitimin, 6. sınıf öğrencilerinin madde ve ısı ünitesine ilişkin; akademik başarıları, fen ve teknoloji dersine yönelik tutumları, sorgulayıcı öğrenme becerileri ve kavramlara ilişkin algılama düzeyleri açısından farklılık oluşturup oluşturmadığı incelenmektedir. Araştırma, yarı deneysel bir çalışma olup, ön test-son test kontrol gruplu desen kullanılmıştır. Araştırmaya deney (N=25) ve kontrol (N=25) gruplarının benzer olduğu toplam 50 öğrenci katılmıştır. Çalışmada,“Madde ve Isı”ünitesindeki kazanımların öğretiminde deney grubunda internet destekli öğretim yöntemi, kontrol grubunda ise geleneksel yaklaşım yöntemi uygulanmıştır. Çalışmada veri toplama aracı olarak Akademik Başarı Testi, Fen ve Teknoloji Dersine Yönelik Tutum Ölçeği, Sorgulayıcı Öğrenme Becerileri Algı Ölçeği ve Kavram Haritaları uygulanmıştır. Araştırma hipotezlerini test etmek için, bağımlı ve bağımsız gruplar için Wilcoxon testi kullanılarak değerlendirilmiştir. Yapılan analizler sonucunda, internet destekli öğretim yönteminin öğrencilerin akademik başarıları üzerinde geleneksel öğretim yöntemlerine göre daha etkili olduğu, fen ve teknoloji dersine yönelik tutumlarında, sorgulayıcı öğrenme becerileri ve kavram algılarında olumlu yönde etki yaptığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Changes in socio structure of societies force development in science and technology, thus affecting teaching methods of today and future. Teaching science in a more effective way requires use of each phase of developments in technology. New methods in teaching science require the student to participate more actively in learning in contrast to older methods which are not studient oriented and within which student does not participate in process actively. The abovementioned methods cover participation of the student in learning actively by constructing a bridge between old information and recently acquired information by practice instead of rehearsing. Computer and technology aided teaching may prove functional in turning abstract science subject into concrete in student?s mind. The aim of this study is to investigate whether the level of change in teaching quality of science and technology courses which cover abstract facts, concepts, principles, law and events can be enriched through use of computer and Internet in computer medium compared to the traditional methods. Another aim of is the study to analyze effect of Internet based learning from perspectives of academic success, attitude towards science and technology course, skills of learning through inquiry, perception level for concepts of students of sixth class of preliminary schools within scope of ?matter and temperature? topic. The study is in empirical nature and covers pattern with preliminary test and final test groups. A total of 50 students consisting of experimental group of 25 students (N=25) and control group of 25 students (N=25) participated in the study. Within scope of this study, Internet based learning method is applied to experimental group while classical learning method is applied to control group in teaching phase of matter and temperature topic. The instruments used for data collection in the current study cover Academic Success Test, Science Attitude Sscale, Inqurying Learning Perception Scale and Concept Maps. Wilcoxon test is applied to test research hypothesis on dependent and non-dependent groups. The study points out the fact that Internet based learning proves to be more effective than classical learning methods. The results indicate that academic achievement attitude towards science and technology inqury learning skills and concept perceptions of learners significantly increase with the support of Internet based teaching.