Fen eğitiminde web tabanlı öğretim
Web based instruction in science teaching
  1. Tez No: 179641
  2. Yazar: ŞULE CAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET ÇİFTÇİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Web Tabanlı Öğretim, Fen Eğitimi, Internet
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Bölümü
  12. Bilim Dalı: Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Internet, bilgisayar teknolojisinin günümüzdeki en önemli ürünü olarak karşımıza çıkmaktadır ve birçok alanda yerini tam anlamıyla almaya başlamıştır. Ozellikle eğitim alanında intemet kullanımı hızla artmıştır. Bu nedenle, pasif öğrenenlerin yerine aktif öğrenenlerin geçtiği yeni eğitim sisteminde, web tabanlı eğitim sistemlennden yararlanmak, hem öğrenen hem de öğretici açısından bir avantaj olarak değerlendirilebilir. Bu bağlamda, fen dersi gibi soyut özellikle ilköğretim Öğrencileri açısından anlaşılması zor bir dersin, animasyonlarla, videolarla ve ilgi çekici etkinliklerle zengin bir öğrenme ortamı oluşturularak, somutlaştırılmasına ve böylece etkili ve ilgi çekici bir öğretime web sitesi yardımcı olacaktır.Bu çalışmanın amacı; Ilköğretim 6. Sınıf Fen ve Teknoloji dersinde yer alan ve soyut olay vekavram içeren Yaşamımızdakı Elektrik Unıtesı nın anlamlı öğrenılmesınde yardımcı olacak ve yapılandıııııacı kurama dayalı Öğretim stratejilerine uygun bir web sitesi hazırlamak ve web destekli eğitimin öğrencilerin başarılarına, fene ve bilgisayara yönelik tutumlarına etkisini araştırmaktır. BununYaşamımızdaki Elektrik Onitesini kapsayan web sitesi uzman görüşü ve yardımı alınarak hazırlanmıştır.Hazırlanan web sitesinin etkinliği ilköğretim okullarında uygulanarak ortaya konulmaya çalışılmıştır. Araştıııııa iki ilköğretim okuluna devam eden 76 6. sınıf Öğrencisiyle gerçekleştirilmiştir. Okullardan birinde (A oku'u) 46 Öğrenci (23 deney, 23 kontrol), diğerinde (B okulu) ise 30 (15 deney, 15 kontrol) öğrenci bu çalışmaya katılmıştır. Deney grubunda, web sitesi kullanılarak web tabanlı Öğretim, kontrol grubunda ise normal öğretim yapılmıştır. Deney grubunda web sitesi projeksiyonla yansıtılarak takip eiilmiştİr ve Öğretmen dersi buradan yürOtmüştür. Öğretmenlerin tamamen yerine geçen bir ortam oluşturmaktan çok onları destekleyici bir çalışma ortamı oluşturulmaya çalışılmıştır. Her iki okulda da veri toplama aracı olarak, başarı testi, fene ve bilgisayara yönelik tutum ölçeği uygulamadan önce ve uygulamadan sonra kullanılmıştır. Uygulama 3 hafta süııııüştür.Eide edilen verilere göre, uygulama öncesi başarı testi, fen ve bilgisayar tutum ölçeği sonuçları arasında her iki okuldaki deney ve kontrol grubu öğrencileri arasında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Uygulama sonunda ise, başarı testi, fen ve bilgisayar tutum Ölçeği sonuçlarına göre, deney grupları lehine anlamlı farklar bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Internet k the many fıelds. Especialiy, Jearners education is system, it can be saidIeamers and the teacflers.Moreover, Science lesson which is abstract and for the students generaliy have difficultİes in understanding must be concrete by animations, videos and interesting activities and so, the web si wiil heip active and interesting instruction.The aim of this study is to prepare web site which is suitable teaching strategies based on constructivist theory in order to make prİmary scbool students grasp and concretize the unit ` in our life? wtıİch includes abstract concepts and phenomena and also to examine the effects of web base teaching on student?s achievement and attitude of students towards science and computer.Sa, the web site which includes of the unit eIectric in our life? is prepared by the heiping of the experts suggestions and opinions. The effectiveness of the web site was examined in twa pnmary schools. 76 participants of the 6 class took part in the study (in sohool A 46 students, 23 experimental and 23 control) (in school B there are 30 students, 15 experimental, 15 control). in experimental group web instruction were taught whereas control group were taught in a traditional way.in experimental group, web site is watched by usirıg projection and teacher processes lesson hem.pre and groups attituciein each sctıool achievement test, attitude scale towards seience and computer were used as post tests. Treatmerıt took three week.The findhgs indicate tfiat before treatment there is na significant difterence between tfle in achievement test, attitude scale towards science and computer.But after treatment, there is a signiflcant difference between the groups in achievement test, scale towards science and computer in favor of experimental groups.