The gender gap in competitiveness and costly performance feedback: Experimental evidence
Erkek ve kadınların rekabet yeteneğindeki farklılıkları ve ücretli performans geri bildirimi: Deneysel kanıt
- Tez No: 449878
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. SEDA ERTAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Cinsiyet, karar verme, geri bildirim, rekabet, Gender, decision-making, feedback, competition
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Koç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 43
Özet
Bu çalışmada, kadınlar ve erkeklerin rekabet edip etmeme konusundaki karar farklılıklarını incelemek amacıyla bir deney yaptık. Hem zorunlu yani ücretsiz geri bildirimi hem de opsiyonel yani ücretli geri bildirimi araştırdık. Literatürle aynı doğrultuda, katılımcılar göreceli performansları hakkında bilgi sahibi olmadıkları zamanlarda rekabete girme tercihlerinde önemli bir cinsiyet farkı bulduk. Bu cinsiyet farkının daha çok şeffaflık sağlanarak düşürülebileceğini, diğer bir deyişle göreceli performansları hakkında hem zorunlu hem de isteğe bağlı olarak bilgi verilerek cinsiyet farkının düşürülebildiğini bulmuş olduk. Opsiyonel geri bildirim uygulamasında katılımcıların bilgi için ödeme isteklilik seviyelerinin nasıl değiştiğini inceledik. Kadınlar ve erkeklerin geri bildirim almak için ödeme isteklilik seviyelerinde önemli bir fark olmadığını bulduk. Bununla beraber, kadınların geri bildirim için ödeme isteklilik seviyeleri ile göreceli özgüven seviyeleri arasında pozitif bir ilişki bulduk.
Özet (Çeviri)
In this study, we conduct a laboratory experiment to investigate differences between men and women?s decisions to compete or not. We analyze both forced, free feedback and optional, costly feedback. In line with the literature, we find a significant gender gap in choices to compete when the participants do not have information about their relative performance. We find that this gap can be lowered with more transparency, i.e. by giving information about the relative performance both in a compulsory and voluntary way. In the optional feedback treatment, we investigate how the willingness to pay for information changes. We find that there is no gender difference in the willingness to pay of women and men. However, we find a positive relation for women between their willingness to pay and their relative confidence level.