Evaluation of coaster ship profitability considering ship characteristics
Gemi özellikleri dikkate alınarak koster gemilerinin karlılığının değerlendirilmesi
- Tez No: 968275
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN GENÇER, DOÇ. DR. HASAN BORA USLUER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Denizcilik, Marine
- Anahtar Kelimeler: deniz taşımacılığı, tramp taşımacılığı, veri zarflama analizi, deniz taşımacılığı maliyetleri, ccr, maritime transport, tramp shipping, data envelopment analysis, maritime transport costs, ccr
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Piri Reis Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Küresel ticaretin %80'inden fazlasını taşıyan deniz taşımacılığı, dünya ekonomisinin temel taşlarından biridir, ancak değişken navlun piyasaları, maliyet baskıları ve çevre düzenlemeleri nedeniyle artan zorluklarla karşı karşıyadır. Bu nedenle, gemi düzeyinde maliyetleri anlamak ve yönetmek, deniz taşımacılığı şirketlerinin sürdürülebilirliği ve rekabet gücü için kritik öneme sahiptir. Bu tez, çoklu girdi ve çıktılar arasında etkinliği değerlendirmek için yaygın olarak kullanılan parametrik olmayan bir yöntem olan Veri Zarflama Analizi (DEA) uygulayarak tramp gemicilik filolarının verimliliğini ve karlılığını incelemektedir. DEA, düzenli gemicilik ve liman performansı çalışmalarında yaygın olarak uygulanırken, tramp gemiciliğine uygulanması sınırlı kalmaktadır. Çalışma, gemi yaşı, tonaj, işletme maliyetleri, taşınan yük ve zaman çarter eşdeğeri (TCE) gibi değişkenleri kullanarak gemi performansını değerlendiren bir DEA modeli geliştirmektedir. Model, aynı filodaki gemileri karşılaştırarak hangi gemilerin etkin çalıştığını ve hangilerinin düşük performans gösterdiğini belirleyerek maliyet yapıları ve operasyonel etkinlik hakkında içgörüler sunmaktadır. Bulgular, nakliye yöneticilerine filo dağıtımı, yatırım ve gemi satın alma stratejileri için bir karar destek aracı sağlarken, aynı zamanda piyasa dinamiklerinin ve düzenleyici baskıların maliyet yönetimi üzerindeki etkisini de vurgulamaktadır. Bu araştırma, tramp taşımacılığında verimlilik ölçümündeki bir boşluğu doldurarak denizcilik ekonomisi literatürüne katkıda bulunmakta ve DEA'nın giderek karmaşıklaşan ve rekabetçi hale gelen nakliye ortamında stratejik karar vermeyi nasıl destekleyebileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Maritime transport, which carries over 80% of global trade, is a cornerstone of the world economy, yet it faces rising challenges from volatile freight markets, cost pressures, and environmental regulations. Understanding and managing costs at the ship level is therefore critical for the sustainability and competitiveness of maritime transport companies. This thesis investigates the efficiency and profitability of tramp shipping fleets by applying Data Envelopment Analysis (DEA), a non-parametric method widely used to evaluate efficiency across multiple inputs and outputs. While DEA has been applied extensively in liner shipping and port performance studies, its application to tramp shipping remains limited. The study develops a DEA model that evaluates vessel performance using variables such as ship age, tonnage, operating costs, cargo carried, and time charter equivalent (TCE). By comparing vessels within the same fleet, the model identifies which ships operate efficiently and which underperform, offering insights into cost structures and operational effectiveness. The findings provide shipping managers with a decision-support tool for fleet deployment, investment, and ship acquisition strategies, while also highlighting the impact of market dynamics and regulatory pressures on cost management. This research contributes to the maritime economics literature by filling a gap in efficiency measurement within tramp shipping and demonstrates how DEA can support strategic decision-making in an increasingly complex and competitive shipping environment.