Traces of utilitarianism in Francis Bacon's essays
Francis Bacon'ın denemeler'inde faydacılığın izleri
  1. Tez No: 449904
  2. Yazar: MELİKE ÇAKAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYŞE NUR DEMİRALP LAYKIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Francis Bacon, Denemeler, Faydacılık, Erken Modern Dönem, İngiliz Rönesans Dönemi, Francis Bacon, The Essays, Utilitarianism, Early Modern Period, English Renaissance Period
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu tez daha önce kapsamlı olarak incelenmemiş bir konu olarak İngiliz düşüncesi ve edebiyatında önemli bir yere sahip olan Francis Bacon'ın (1561-1626) deneme türünün İngilizcedeki ilk örneği olan Essays (Denemeler) adlı eserindeki denemelerde Faydacılık (Utilitarianism) düşüncesinin izlerini arar. Bu çalışmada Bacon'ın özellikle din, politika, kamu yaşamı ve ahlak konularında yazdığı denemeler kullanılmıştır. Seçilen bu denemeler üzerinden Bacon'ın faydacılık düşüncesini nasıl ve nerede kullandığı, bireyi ve toplumu ilgilendiren konuları bu düşüncenin ışığında nasıl ele aldığı gösterilmeye çalışılacaktır. Böylelikle, Elizabeth ve James dönemi toplumlarında faydacılık düşüncesinin köklerine dönük farkındalık yaratmaya çalışır.
Özet (Çeviri)
This thesis intends to discuss traces of the philosophical concept of utilitarianism in Francis Bacon's (1561-1626) Essays, which is the first known example of this literary genre in English. This study will especially focus on the essays written upon subjects such as religion, politics and morality, and will discuss the ways in which Bacon addresses individual or civil issues in general in the light of the idea of utilitarianism. Thus, this study will also create a certain awareness of the roots of utilitarianist thought in Elizabethan and Jacobean societies.