Talcott Parsons'un iradeci iktisadi eylem teorisi ve ona yöneltilen eleştiriler
Talcott Parsons' voluntary theory of economic action and its criticisms
  1. Tez No: 965066
  2. Yazar: AZİZ CAN ŞENSAZLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BÜNYAMİN DURAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Talcott Parsons, faydacılık, irade, disiplinlerarası, modern iktisat 2025, 169 sayfa, Talcott Parsons, utilitarianism, volition, interdisciplinarity, modern economics 2025, 169 pages
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 181
Özet
Talcott Parsons yalnızca bir sosyolog değil, aynı zamanda disiplinlerarası bir yaklaşımı benimseyen özgün bir düşünürdür. Onun sosyoloji alanında başlattığı çalışmalar; psikoloji, ekonomi ve siyaset bilimi gibi birçok sosyal bilim alanında öncü nitelikte değerlendirilmiştir. Özellikle iktisat disiplini içerisinde uzun yıllar hâkimiyet kurmuş olan faydacı düşünceye yönelik eleştirileri, bireyin indirgemeci yaklaşımlarla tanımlanmasının yetersizliğini gözler önüne sermesi açısından dikkate değerdir. Parsons'a göre birey, yalnızca maddi çıkar ve haz temelli bir varlık değil; aynı zamanda etik, ahlaki, hoşgörülü ve“iyi olma”hâlleriyle de anlam kazanan çok boyutlu bir özneliktir. Bu çalışmada, Parsons'ın düşünce dünyasının oluşumunu etkileyen biyografik ve entelektüel evrelerden yola çıkılarak, bireyin iktisat bilimi içerisindeki konumu, düşünürün yaklaşımı doğrultusunda bütüncül bir bakışla ele alınmıştır. Bu çerçevede, çalışmanın odak noktasını oluşturan“irade”kavramı, hem Batı hem de Doğu düşünce geleneğindeki kuramsal yaklaşımlar ışığında detaylı biçimde incelenmiştir. Devamında, irade olgusunun modern iktisat kuramlarıyla olan ilişkisi kurulmuş, böylece yalnızca mevcut durumu tanımlamakla yetinmeyen, olması gerekeni de tartışmaya açan normatif bir çerçeve sunulmuştur. Parsons'ın irade anlayışı bu bağlamda yeniden değerlendirilmeye tabi tutulmuştur. Son olarak, Parsons'ın kuramsal çerçevesine yöneltilen eleştiriler ele alınarak kuramın sınırları ve potansiyelleri çok yönlü bir şekilde analiz edilmiştir. Çalışmanın tamamında, nitel araştırma paradigması çerçevesinde konumlanan düşünsel (teorik) analiz yöntemi benimsenmiştir. Bu yöntemle, bireyin faydacı düşüncede olduğu gibi yalnızca ekonomik çıkarları doğrultusunda hareket eden bir varlık olarak değil; ait olduğu kültürel yapı, yetiştiği çevresel koşullar ve sahip olduğu karakteristik özelliklerle birlikte değerlendirilmesinin, günümüz iktisadi ve toplumsal sorunlarının anlaşılmasında daha gerçekçi ve dönüştürücü bir bakış açısı sunduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Talcott Parsons was not only a sociologist but also an original thinker who embraced a genuinely interdisciplinary approach. His pioneering work in sociology has been influential across numerous social science disciplines—including psychology, economics, and political science. In particular, his critiques of the long standing utilitarian paradigm within economics highlight the insufficiency of reductive accounts of the individual. According to Parsons, the individual cannot be reduced solely to a being motivated by material gain and pleasure; rather, she or he must be understood holistically, encompassing ethical commitments, moral sensibilities, tolerance, and states of well being. In this study, we first trace the biographical and intellectual stages that shaped Parsons's thought, then situate the individual within economic analysis from the perspective Parsons himself advocated. Central to our inquiry is the notion of“will”(volition), which we examine in depth through the lens of both Western and Eastern philosophical traditions. We then integrate this concept of will into modern economic theories, shifting the focus from merely describing existing phenomena to articulating normative ideals—thus illuminating how Parsons reconceptualizes volition in economic life. Finally, we engage with the criticisms that have been leveled against Parsons's theoretical framework, providing a multifaceted analysis of its boundaries and potentials. Throughout the thesis, we adopt a theoretical (conceptual) analysis grounded in a qualitative research paradigm. Our findings demonstrate that viewing the individual—as utilitarian thought does—solely as an economic agent is inadequate. By incorporating the individual's cultural background, environmental context, and characteristic traits, we uncover a more realistic and transformative perspective on contemporary economic and social challenges.