Reklamcılıkta yaratıcı mecra uygulamalarının teknolojik gelişimi ve Türk reklamcılığına etkileri
The technological development of applications and creative media in advertising the effects of advertising in Turkey
  1. Tez No: 449905
  2. Yazar: AYŞE İRİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZLEM HABİBE MUTAF BÜYÜKARMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Reklamcılık, Advertising
  6. Anahtar Kelimeler: grafik tasarım, teknoloji, reklam, graphic design, technology
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 216
Özet
Türkiye'deki reklam sektöründe yaratıcılığın daha etkin kullanımı için teknolojik olanakların incelenmesi önem taşımaktadır. Bu nedenle yaratıcı mecra uygulamalarında teknolojik gelişmelerin incelenmesi tezin amacını oluşturmuştur. Bu amaç çerçevesinde, tezin ele aldığı araştırma soruları; Rekabetçi ortamda klasik mecralar etkinliğini kaybediyor mu? Teknoloji yaratıcı mecra uygulamalarında nasıl kullanılıyor? Teknolojinin tasarımcıya verdiği olanaklar nelerdir? Etkileşimli reklamlar tüketici davranışlarını nasıl yönlendiriyor?'dur. Reklamcılık alanında yaratıcı mecra ve güncel teknoloji uygulamaları araştırılmış, grafik tasarım öğrencilerine kaynak sağlaması hedeflenmiştir. Tez süresince saptanan yeni gelişmeler alan açısından önem taşımaktadır. Veriler toplanırken, reklamcılık alanında sektörün profesyonelleri ile görüşmeler yapılmıştır. Reklamcılığa önemli katkılar sağlamış ajansların kreatif ekiplerindeki kişiler ile anket yapılmıştır. Sonuç olarak; özellikle Avrupa'da birçok reklam veren tarafından kullanılan yaratıcı mecra uygulamaları ve teknoloji birbirine entegre edilerek kullanılmaktadır. Marka ile tüketiciyi beklenmedik şekilde karşılaştırmak, dikkat çekmek, şaşırtmak ve en önemlisi duygusal bağ oluşturmak amacı ile yapılmaktadır. Türkiye'de yaratıcı mecra uygulamaları ve teknoloji entegreli çalışmalar yok denecek kadar azdır. Fakat sektör gelişen bir yapıya sahiptir. Araştırmalar gösteriyor ki, Türkiye'de en çok açık hava reklam mecrasında teknoloji kullanılmaktadır.
Özet (Çeviri)
The technological possibilities for the effective use of creativity in the Advertising industry in Turkey, the investigation of more importance. For this reason, the examination of technological developments in creative media applications formed for the purpose of the thesis. For this purpose, the research questions addressed by the thesis; classic media's effectiveness in a competitive environment? How technology is being used in creative media applications? What are the possibilities which are given to the designers of technology? Interactive ads are driving consumer behavior. Researched current media and creative applications of technology in the advertising field, graphic design aims to provide a resource for students. The area is important for new developments identified during the course of the thesis. While collecting data, conducted interviews with industry professionals in the field of advertising. Advertising provided important contributions, with the people on creative teams of the Agency were surveyed. As a result, especially in Europe, many advertisers that are used by creative media and technology used to integrate applications with each other. Unexpectedly to compare consumers with the brand, attract attention, confuse, and most importantly, are made with the aim to create the emotional bond. Creative media applications and technology integrated studies in Turkey are scarce. But the sector has a structure that is growing. Most technology studies are used in outdoor advertising media in Turkey.