Tıbbı kötü uygulamaya ilişkin zorunlu mali sorumluluk sigortası
Medical professional liability compulsory insurance
  1. Tez No: 449906
  2. Yazar: GÜRAY TÜRKER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RAYEGAN KENDER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Sorumluluk sigortası, hekimin sorumluluğu, tıbbi kötü uygulama, Liability ınsurance, medical liability, malpractice
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 192
Özet
Bir sorumluluk sigortası türü olan hekimin mesleki sorumluluk sigortası ülkemizde yeni olarak uygulanmaya başlanmış ve yasa ile yaptırılması zorunlu hale getirilmiştir. Bu çalışma ile“Hekimin Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası”nın ülkemizdeki mevcut durumunun açıklanması amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda, araştırmanın birinci bölümünde sorumluluk sigortası ile ilgili temel kavramsal açıklamalara yer verilmiş, ikinci bölümde, tıbbi yardım ve müdahaleden doğan sorumluluk konusu ele alınmış, tıbbi müdahale, tıbbi hata ve türleri 6098 Sayılı Türk Borçlar Kanunu çerçevesinde izah edilmeye çalışılmıştır. Araştırmanın üçüncü bölümünde ise, hekimin zorunlu mali sorumluluk sigortasının dünyadaki uygulamaları ile mevzuatımızdaki yeri ve uygulaması konuları incelenmiştir. Söz konusu inceleme, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu ve Tıbbi Kötü Uygulamaya İlişkin Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Genel Şartları çerçevesinde yapılmış ve Kanun ile Genel Şartlar'da problemli görülen ve doktrinde eleştirilen hükümlere de değinilmeye çalışılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, bu sigorta türünün ülkemizde zorunlu olarak uygulanmaya başlanmasının yerinde olduğu ancak, gerek Ticaret Kanunu'nda gerekse Genel Şartlar'da eleştiriye açık hükümler ile eksiklerin bulunduğu tespit edilmiştir. Bu bağlamda, hekim mesleki mali sorumluluk sigortasının verimliliğinin artırılması için gerekli değişikliklerin yapılması ve hukuki önlemlerin alınması gerektiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
As a liability insurance type“Medical Professional Liability Insurance”has been newly put in practice in our country. In pursuit of becoming widespread of this insurance type, with a new legislative regulation, it has been made obligatory to insure for doctors. Hereby, by this study, it is aimed to determine the present condition of“Medical Professional Liability Compulsory Insurance”in our country. So, in the first part of study, liability insurance has been explained by including basic concept. In the second part of the study, types of malpractice and medical liability have been set forth in terms of Turkish Code of Obligations. In the third part, medical professional liability compulsory insurance and its practice has been examined within the scope of comperative law and Turkish Law. For clarifying this examining, Turkish Code of Commerce and General Conditions of medical liability insurance has been used and deficiencies of these regulations has been set forth. According the result of the study, new legislative regulation regardind medical liability insurance is beneficial for doctors and hospitals. In order to increase the efficiency of this type of insurance, problems which arises from these present regulations has to be changed by new legal acts.