Can political parties lead opinions in religious matters? experimental results on partisan cue taking in Turkey
Siyasi partiler görüşleri dini konularda etkileyebilir mi? siyasi partilerin parti taraftarlarının görüşlerini etkilemesinde Türkiye üzerinden deneysel sonuçlar
- Tez No: 449929
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZGE KEMAHLIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: İslami partiler, fikir oluşturma, seçmen davranışı, din ve siyaset, İslam ekonomisi, Islamist parties, party-cuing, voter behavior, religion and politics, Islamic economics
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Sabancı Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Siyasi partiler dini konular üzerindeki görüşleri etkileyebilirler mi? Geçtiğimiz yıllarda, İslami görüşe sahip siyasi partiler parti programlarındaki İslami vurguları azaltmışlardır (Kurzman ve Turkoglu, 2015). Bu değişimi Türkiye'de de görmek mümkündür. Türkiye'deki ana İslami akıma bağlı olan partiler kademeli olarak parti programlarından İslam ekonomisine yaptıkları vurguları kaldırmışlardır. İslami görüşe sahip siyasi partilerdeki bu değişim bu partileri destekleyenlerin düşüncelerini şekillendirerek odaklarını dinin legalistsik yorumlamasından alıp daha seküler bir sosyal düzene yakınlaştırabilir. Dahası, İslami partilerin dışındaki partileri destekleyenler de İslami partilerdeki değişen retorikten etkilenebilir. Ancak seçmen davranışındaki akademik çalışmalar siyasi partilerin seçmenlerin görüşlerini etkilemede diğer sosyal ve ekonomik konularla karşılaştırıldığında en az başarıya ahlaki konularda ulaştıklarını ortaya koymuşlardır. Bununla birlikte dini ifadeler insanların toplumsal ve siyasi konulardaki görüşlerini çoğunlukla etkileyememektedirler. Facebook üzerinden kolayda örnekleme yöntemi kullandığım bu çalışmamda siyasi partilerin İslam dini öğretilerinin algıları üzerinden parti içi ve parti dışı seçmenlerin görüşlerini etkileme becerilerini Türkiye üzerinde inceliyorum. Çalışmada algıları ölçülen dini öğretiler İslami iktisat alanındaki miras bölüşümü ve faiz bankacılığı konularıdır. Bulgular bu çalışmadaki örneklemlerde parti içi görüş etkilemelerinin olmadığına fakat parti dışı görüş etkilemelerinin olduğuna işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
Can political parties shape opinions regarding religious matters? Over the recent years, Islamist parties across the world have de-emphasized Islamist themes in their electoral platforms (Kurzman and Turkoglu, 2015). This change is also evident in Turkey, where the political parties of the main Islamist movement have gradually dropped the platforms of Islamic economics from their party programs. Such changes within the Islamist parties could lead their followers to shift their focus away from the legal interpretation of religious corpora and move towards a more secularized vision of social order through the framing of their opinions by the political parties. Moreover, the changing rhetoric within the Islamist parties might also influence the opinions of the supporters of parties other than the Islamist parties. Yet the literature on voting behavior has found that political parties are the least successful in leading the opinions of voters regarding moral matters compared to other social or economic matters and religious claims are often unable to lead opinions in societal and political matters. In this study I utilize a convenience sample recruited via Facebook to investigate both in-group and out-group party-leading effects on the people's perceptions of religious doctrines of Islamic economics, particularly the issues of inheritance distribution and interest-based banking, in Turkey. The evidence indicates that in-group party cuing does not exist, but out-group party cuing exists within the sample of the study.