Zero determinant strategies in dynamic environmental policy
Dinamik çevre politikasında sıfır-determinantlı stratejiler
  1. Tez No: 449938
  2. Yazar: SURA İMREN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET BARLO
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Sıfır-determinantlı stratejiler, Karbon salımmı, Tekrarlı oyunlar, Zero-determinant strategies, Carbon emissions, Iterated games
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Sabancı Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 45
Özet
Bu tezde, üç oyuncu arasındaki karbon salınımlarının düzenlenmesi, tekrarlı bir oyun olarak modellenmektedir. Karbon emisyonu sağlayan iki ülkeyi ve ülkeler üzerinde cezalar empoze ederek karbon emisyon seviyesinin kontrolünden sorumlu olan bağımsız bir regülatörü, bu stratejik ilişkide faal olan oyuncular olarak tanımlıyoruz. Bu çalışmamızda, sıfır-determinantlı stratejileri kullanan regülatör, ülkelerin beklenen kazançları arasında doğrusal bir ilişki kurmak ve elde etmek için tek taraflı bir avantaj kazanır. Regülatör, sosyal bir planlayıcı olarak, uzun vadeli kazancını sabit bir değere ayarlayabilir. Analizimize, regülatör için en iyi sıfır-determinantlı kazancı veren optimal sıfır-determinantlı stratejiyi bulmak için bir yöntem önererek devam etmekteyiz. Ayrıca, regülatöre basit bir sıfır-determinantlı stratejiyi kolayca belirlemesi ve optimal bir sıfır-determinant kazancı elde etmesini sağlaması amacıyla ülkeler için kolay anlaşılır ve sade bir maliyet yapısı önermekteyiz.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the regulation of carbon emissions between three players is modeled as an iterated game. We let the participants be two countries providing carbon emissions and an independent regulator responsible for controlling the carbon emission levels by imposing punishments on countries. In our setting, using a zero-determinant (ZD) strategy, the regulator gains a unilateral advantage to enforce a linear relation between the expected payoffs of countries. The regulator can also set his long-run payoff to a fixed value as a social planner. We continue our analysis by proposing a method to find the optimal ZD strategy for the regulator. Furthermore, we propose an intuitive and simple cost structure for the countries in order to enable the regulator to employ an uncomplicated ZD strategy and attain a maximal ZD payoff.