Media freedom and the role of ideology
Medya özgürlüğünde ideolojinin yeri
  1. Tez No: 449939
  2. Yazar: İPEK TUĞÇE BAHÇECİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZGE KEMAHLIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: media freedom, partisan media, media capture, media bias, press freedom
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Sabancı Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 41
Özet
Medya özgürlüğü iyi bir yönetim için gereklidir, o halde medya özgürlüğünü belirleyen faktörler nelerdir? Medya kuruluşlarının kendi ideolojilerinin olması onları yönetimdeki partinin olası etkisinden bağımsız kılar mı? Medya üzerine yazılmış siyasal ekonomi literatürü medya kuruluşlarının kendi ideolojilerinin olmasını medya özgürlüğü açısından olumsuz bir etki olarak değerlendirir. Bu çalışma, bir model yardımıyla, medya kuruluşlarının kendi ideolojileri olmasının, onları yönetimdeki partinin etkisinden bağımsız kılabilecek bir etken olarak, medya özgürlüğünü pozitif yönde etkileyebileceğini göstermektedir. Modelde, medya kuruluşları ideolojik olarak hükümet karşıtı olanlar ve diğerleri olarak ikiye ayrılırlar. Sonuçta hükümetin ideolojik karşıtı olan medya kuruluşlarının medya içindeki oranı arttığında, medyanın yönetimdeki parti tarafından tamamen ele geçirilmesinin zorlaştığı gözlenir. Türkiye ve Peru üzerine vaka çalışmaları modelin sonuçlarını desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
Media freedom is crucial for good governance but what leads to free media? Does the ideology of media outlets tend to make media outlets independent from the influence of the incumbent party? In the political economy of media literature, the ideology of media outlets are usually seen as a negative factor for media freedom. Using a formal model, this paper demonstrates that the ideology of media outlets can rather promote media freedom by acting as a safeguard against media capture by the government. In the model, I label media outlets as adversarial and non-adversarial ones, and demonstrate that the media capture becomes harder as the proportion of adversarial media outlets in a country increase. I also show that the media capture becomes less likely as the level of opposition by the adversarial media outlets increases. Case studies from Turkey and Peru support the implications of the model.