Toplumsal cinsiyet bilinçli/pro-feminist erkeklerin kadınlarla ilişkilenme biçimlerinin eleştirisi
A criticism of affiliation forms of gender informed/pro-feminist men with women
  1. Tez No: 554100
  2. Yazar: EMİNE SEVİM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAYATİ TÜFEKÇİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Ataerki, Erkeklikler, Pro-feminizm, Eleştirel Erkekler ve Erkeklikler İncelemeleri, Feminist Teori, Patriarchy, Masculinities, Pro-feminism, Critical Men and Masculinities Studies, Feminist Theory
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 177
Özet
Erkekliğin toplumsal inşası bebeklikten itibaren belirli ritüeller ve sosyalizasyon süreçlerinin deneyimleri içinde yaşam boyu gerçekleştirilmektedir. Doğumdan başlayarak sünnet, aile içindeki konum, okuldaki arkadaşlık ilişkileri, ergenlik, çalışma yaşamı, duygusal ve cinsel paylaşımlar gibi süreçler, her bir özne için hem ortak hem de özgün pek çok deneyimin gelişmesine neden olmaktadır. Bunun yanında kültürel öğeler bir yandan geleneksel olanla mesafelenip modernize olurken bir yandan da değişen erkeklik biçimlerini yaratmaktadır. Sünnetlerin kutlama, düğün vb. şekillerden ziyade hastanelerde doğum sonrası yapılması ya da askerliğin süresini kısaltma, bedelli askerlik gibi uygulamalarla dönüşmesi toplumsal yapı ile bireyin ilişkisini de etkilemektedir. Ancak erkekliğin bu yönlü modernizasyonu esas olarak toplumsal cinsiyet eşitsizliklerinin ortadan kaldırılmasına ne derece etki eder? Bu soru, erkekliğin ataerki aleyhine dönüşüp dönüşemeyeceği sorununa ve erkeklerin ataerkiyle kurdukları bağı irdelemeye götürmektedir. Feminizmin uzunca süredir mücadele ettiği ataerkil yapı, her geçen gün daha fazla sorgulanır hale gelmektedir. Buna istinaden, feminist hareketin mobilize ettiği kesimler arasında sistem karşıtı erkekler de yer almıştır. Toplumsal eşitsizliklere karşı çıkan erkekler sosyal aktivizm ve/veya akademik üretimler aracılığıyla ataerkilliğe karşı koymakta ve feminist mücadelenin destekçisi (pro-feminist) olmaktadırlar. Ancak diğer yandan erkekler, cinsiyete dayalı ayrımcılığın esas olduğu kapitalist ataerkinin ayrıcalıklı kesimleri oldukları ve kadına yönelik şiddetin failleri olarak görüldükleri için ortaya çıkan paradoksal durum tartışılmaktadır. Bu çalışmada normatif erkekliğin ataerki aleyhine dönüşümü, erkeklik deneyimlerinin ataerkiyle bağının kristalleştiği nokta olarak duygusal-cinsel birliktelikler üzerinde yoğunlaşarak anlaşılması amaçlanmıştır. Bu çerçevede ataerki ve pro-feminizm tartışmaları teorik olarak değerlendirilip İstanbul'da yaşayan ve kendini muhalif/ toplumsal cinsiyet eşitliğini destekleyen/ (pro)feminist olarak niteleyen heteroseksüel erkeklerle yapılan derinlemesine görüşmeler analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Social construction of masculinity is performed in a life-time period from babyhood within the practices of certain rituals and socialization processes. Circumcision, position in the family, friendship relations at school, puberty, work life, involvement in emotional and sexual relationships result in the development of both shared and individual experiences for every single agent. Besides, cultural elements create altering types of masculinity on one side while being distanced from the traditional and being modernized on the other side. For instance, post-natal circumcision at hospitals instead of circumcision celebrations, ceremonies, etc. or the transformation of military service with the shortening of the duration of military service or implementations such as paid military service affects the relation of the individual with the social structure. But, how much does the modernization of masculinity in this respect has an impact on the elimination of gender inequalities? This question brings us to the problem of whether masculinity will change to the detriment of patriarchy and makes us scrutinize the bond of men with patriarchy. The patriarchal structure against which feminism has been struggling is being questioned more and more gradually. Based on this, anti-systemic men have also been among the segments of the society who have been mobilized by the feminist movement. Men who fight against social inequalities oppose patriarchy by means of social activism and/or academic production and they become supporters of the feminist movement (pro-feminist). However, on the other side, the paradoxical situation which arises from the fact that men are the privileged segment of the capitalist patriarchy where sex based discrimination prevails and are regarded as perpetrators of violence against women is under dispute. In this study, the aim is to understand the transformation of normative masculinity to the detriment of patriarchy by focusing on emotional-sexual relationships as the crystallizing point of the relation between masculinity practices and patriarchy. Within this frame, a theoretical discussion of patriarchy and pro-feminism literature is made and data from in-depth interviews with heterosexual men who define themselves as dissidents/(pro)feminists supporting gender equality is analysed.