Kaynaştırma ortamında bulunan işitme kayıplı öğrenci için bireyselleştirilmiş eğitim programı geliştirme sürecinin incelenmesi: Bir eylem araştırması
Process review of individualized education program (IEP) for a student with hearing loss in inclusive classes: An action research
- Tez No: 449980
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN GÜRGÜR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kaynaştırma, Bireyselleştirilmiş eğitim programı, Destek özel eğitim hizmetleri, Eylem araştırması, İşitme kayıplı öğrenci, Inclusion, Individualized education program, Support special education services, Action research, Student with hearing loss
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşitme Engelliler Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 238
Özet
Tam katılım ve fırsat eşitliği sağlanarak işitme kayıplı öğrencilerin kaynaştırma uygulamalarında nitelikli eğitim almalarının ön koşullarından biri, eğitim öğretim sürecinin bireyselleştirilmesidir. Bu doğrultuda araştırmada, kaynaştırma okullarında eğitim alan işitme kayıplı öğrencilere yönelik Bireyselleştirilmiş Eğitim Program'larını (BEP) geliştirme sürecini incelemek amaçlanmıştır. Araştırma, eylem araştırması şeklinde desenlenmiştir. Araştırma Eskişehir merkez ilçesi Odunpazarı'nda Milli Eğitim Bakanlığına bağlı bir okulda gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın katılımcıları ise destek eğitim odasında (DEO) bulunan iki destek eğitim öğretmeni, 4. sınıf genel eğitim öğretmeni, rehber öğretmen, özel eğitimden sorumlu okul müdür yardımcısı, 4. sınıfa devam eden işitme kayıplı öğrenci ve öğrencinin ailesidir. Araştırmada veri toplama araçları olarak katılımcı bilgi formu, yarı-yapılandırılmış görüşme, video kayıtları, saha notları, araştırmacı günlüğü ve belgeler kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen veriler sistematik analiz yaklaşımı ile analiz edilmiştir. Gerçekleştirilen araştırmadan elde edilen bulgulardan işitme kayıplı öğrencinin performans düzeyini belirleme, BEP hazırlama, BEP uygulama ile izleme ve değerlendirme faaliyetlerinin ekip çalışmasına dayalı yürütülmesi gerektiğinin ne kadar önemli olduğu bir daha görülmüştür. Ancak süreçte BEP ile ilgili gerçekleştirilen aşamaların her birinde işbirliği, BEP ve sınıf uygulamalarının paralelliği, materyali ve öğretimi uyarlamada, her bir paydaşın BEP ile ilgili rol ve sorumluluklarını yerine getirmede sorunlar ortaya çıktığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Through encouraging full participation and equal opportunities, students with hearing loss can be provided with a qualified trainings in inclusive education practices, which is prerequisite for the individualization of education. In this direction, the aim of the study is to examine the development process of Individualized Education Programs (IEP) for students with hearing loss at schools where inclusive education practices are implemented. The study is designed as an action research. The study was conducted at a state school in Odunpazarı, Eskişehir. The participants of the study consist of two special education teachers, one fourth grade classroom teacher, a guidance teacher, a deputy manager who was responsible for special education at his school, a fourth grade student with hearing loss and the student's family. The data collection instruments of the study were: a participant information form, semi-structured interviews, video recording, field notes, the researcher's journal and documents. The data of the study was analyzed with the systematic analysis approach. The significance of the activities such as determining students' performance levels, preparing, implementing, monitoring and the assessment processes of IEP, was further underscored. However, it is also revealed that at each stage, there were problems like association between IEP and classroom practices, materials and adaptation to education, the lack of cooperation among participants, and problems in presenting their roles and responsibilities.