Rehberlik ve araştırma merkezlerinde tanı, değerlendirme ve izleme süreçlerinin incelenmesi: İşitme kayıplı çocuklar örneği
Investigating the diagnosis, assessment and follow-up processes in guidance and research centers: The case of children with hearing loss
  1. Tez No: 449981
  2. Yazar: YUNUS YILMAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Rehberlik ve Araştırma Merkezi (RAM), Tanı, Değerlendirme, İzleme, İşitme kayıplı çocuklar, Guidance and Research Center (GRC), Diagnosis, Assessment, Follow-up, Children with hearing loss
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşitme Engelliler Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu çalışmanın amacı RAM'larda işitme kayıplı çocukların tanı, değerlendirme ve izleme süreçlerinin işleyişinin belirlenmesidir. Süreçlerin işleyişine ek olarak RAM'ların uygulamaları arasında farklılık olup olmadığı, olası farklılıkların ise nedenleri incelenmiştir. Nitel-betimsel desenle yürütülen araştırmada RAM'larda işitme kayıplı öğrencilerin tanı, değerlendirme ve izleme süreçlerinin ayrıntılı olarak incelenmesi ve var olan durumun açıklanması için nitel veri toplama tekniklerinden biri olan yarı-yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Araştırma Eskişehir merkez ilçeleri olan Tepebaşı RAM ve Odunpazarı İbrahim Kurşungöz RAM'da gerçekleştirilmiştir. Araştırmaya Tepebaşı RAM'dan 7, Odunpazarı İbrahim Kurşungöz RAM'dan ise 6 öğretmen olmak üzere toplam 13 öğretmen katılmıştır. RAM süreçlerinin özel eğitimin sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesinde önemli bir unsur olduğu bilinmektedir. İşitme kayıplı çocukların eğitim öğretim süreci içerisinde bu basamaklardan olabildiğince doğru şekilde yararlanmaları halinde eğitim öğretim sürecinin niteliğinin artacağı öngörülebilir. Dolayısıyla bu çalışmayla RAM süreçlerinin işleyişi incelenerek yaşanan sorunlar tespit edilmiştir. Bu sorunlardan bazıları hastane ve RAM arasındaki gerçekleştirilemeyen işbirliği, işitme kayıplı çocukları değerlendirme formlarındaki yetersizlik, materyal eksikliği, değerlendirmeye uygun fiziksel şartların sağlanamaması, izleme sürecinin yıllık raporlarla yürütülmeye çalışılması şeklinde örneklendirilebilir. Bu örneklere dayanarak RAM süreçlerindeki sorunların giderilmesi gerekliliği ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of the study is to determine the diagnosis, assessment and follow-up processes of children with hearing loss at Guidance and Research Centers (GRCs). Additionally, this study examines whether there are practice differences and possible reasons for these differences among two GRCs in Eskişehir. As a qualitative-descriptive research, this study makes use of semi-structured interviews which is one of the qualitative data collection techniques, with the aim of examining diagnosis, assessment and follow-up processes of children with hearing loss at GRCs in detail and to present the existing situation. The study was conducted in the central districts of Tepebaşı GRC and Odunpazarı İbrahim Kurşungöz GRC in Eskişehir. The participants of the study were 13 teachers in total, 7 of whom were from Tepebaşı CRC while 6 of whom were from Odunpazarı İbrahim Kurşungöz GRC. It is well known that for the proper functioning of special education services, GRC processes are of critical importance. It can be predicted that when children with hearing loss make use of these steps properly, the quality of education delivered to them would increase. Thus, this study examines the GRC processes, and determines the problems that can be seen during the process. Some of these problems include the lack of cooperation between hospitals and GRSs, the lack of assessment forms of children with hearing loss, lack of materials, absence of physical conditions suitable for assessment, running monitoring process together with yearly reports etc. Based on these examples, it is obviously necessary to resolve these problems.