Avrupa Birliği ülkelerinde ve Türkiye'de işverenin iş sağlığı ve güvenliği eğitim yükümlülüğü
Employer's occupational health and safety training obligations in European Union countries and Turkey
  1. Tez No: 449997
  2. Yazar: BERRİN GÖKÇEK YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURAY GÖKÇEK KARACA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: ĠĢ sağlığı ve güvenliği, Eğitim yükümlülükleri, ÇalıĢan eğitimleri, Occupational health and safety, Training obligations, Employee training
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 256
Özet
Her geçen gün gelişen ve değişen ileri teknolojik gelişmeler bağlamında çalışma yaşamında karşılaşılan yeni riskler, iş sağlığı ve güvenliği konusunda ileri düzeyde önlemler almayı gerektirmekte ve bu önlemler içerisinde işverene getirilen yükümlülükler önemli bir yer tutmaktadır. İşverenin iş sağlığı ve güvenliği sağlama borcu kapsamında eğitim verme yükümlülüğü ise iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili sorunların çözümünde öncelikli bir yere sahiptir. Türkiye ölümlü iş kazalarında Avrupa'da ilk sırada yer almaktadır. Ölümcül iş kazalarının bu denli yüksek olmasının nedenleri arasında iş sağlığı ve güvenliği konusunda yeterli derecede bilgi sahibi olunmaması, çevresel etkenler ve kazaları önleyici tedbirlere gerekli önemin verilmemesi gibi faktörler yer almaktadır. Yapılan araştırmalar eğitim eksikliğinin iş kazaları ve meslek hastalıklarının gerçekleşmesinde büyük öneme sahip olduğunu ortaya koymaktadır. Türkiye'de iş sağlığı ve güvenliği eğitim uygulamaları değerlendirildiğinde, ölümlü iş kazası oranlarının çok düşük olduğu Avrupa ülkelerine göre oldukça geride kaldığı görülmektedir. Türkiye'deki iş sağlığı ve güvenliği eğitimi uygulamalarının iyileştirilmesi amacıyla yapılan bu çalışmada, öncelikle iş sağlığı ve güvenliği eğitimine yönelik mevzuat AB Direktifleri çerçevesinde ayrıntılı bir şekilde AB ülkeleri ile karşılaştırmalı olarak ele alınıp incelenmektedir. Ardından Türkiye'deki iş sağlığı ve güvenliği mevzuatının Avrupa Birliği Direktiflerine uyum düzeyi değerlendirilmekte ve yaşanan sorunlar tespit edilerek bu sorunların çözümüne yönelik iyileştirme önerileri sunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Changing and developing advanced technological developments every day in the context of new risks encountered at work require advanced measures about occupational health and safety and the obligations of the employer have an important place in these measures. The employer's training obligations under the debt of providing health and safety has a priority in solving problems related to occupational health and safety. Turkey has the first place in Europe in the fatal work accidents. Having no enough knowledge about occupational health and safety, environmental factors and giving no importance to the preventive measures of the accidents are between the reasons of the high fatal work accidents. The investigations reveal that the lack of training has the great significance in the work accident and formation occupational diseases. When occupational health and safety applications are evaluated in Turkey, fatal work accident rates are seen far behind according to European countries. In this work, which has a purpose of improving the occupational health and safety training applications, the health and safety training legislation within the framework of EU Directives are analyzed in detail comparatively with EU countries. Then the occupational health and safety legislation level of compliance in Turkey is evaluated with the EU Directives and offered suggestions for improvements to the solution of identified problems.