Değişen kamu yönetimi anlayışında iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin kamu politikalarının değerlendirilmesi: Avrupa ve Türkiye örneği
Evaluation of the implemented public policies regarding occupational health and safety in the changing public management: The example of Turkey and European
- Tez No: 475327
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ ERDEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: İş Sağlığı, İş Güvenliği, İş Sağlığı ve Güvenliği Yasaları, İş kazaları, Avrupa Birliği, Occupational Health, Occupational Safety, Occupational Health and Safety Laws, Occupational Accidents, European Union
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Gelişen ve hızla büyüyen teknoloji, Dünyadaki çoğu ülkenin çalışma hayatlarına dair düzenlemelerini etkilemektedir. İş hayatındaki ileri teknolojilerin kullanılması, belli bir standardın yakalanması, çalışma koşullarında iyileştirmeler sağlanması, mesleki eğitimlerle çalışma hayatına dair sağlık ve güvenliğin farkındalığının arttırılması gibi konular ise iş sağlığı ve güvenliği alanının ortaya çıkması ile temelini atmıştır. Osmanlı Devleti döneminden günümüze kadar olan süreç içerisinde meydana gelen iş kazaları ve meslek hastalıklarının, hazırlanan birçok kanun ve belgelerle önlenmesi hedeflenmiştir. Bunun yanı sıra Lonca sistemiyle başlayarak, Dilaverpaşa Nizamnamesi, Maadin Nizamnamesi, Mecelle, Ereğli Maden Havzası gibi belgelerde öncelik, işçi lehine yapılan düzenlemelere verilmiştir. 1930' lu yılların ortasına gelindiği zaman ise, sanayileşmenin ilk adımlarının atılmasıyla beraber iş sağlığı ve güvenliği adına detaylı düzenlemeler gerçekleştirilmiştir. Cumhuriyet' in kurulması ile beraber yapılan Umumi Hıfzıssıhha Kanunu ve çeşitli İş Kanunları (3008, 1475, 4857, 63331 sayılı İş Kanunları gibi), önceki düzenlemelerin aksine işin yapım sürecinde önemli olan üç sosyal tarafın yani işçi, işveren ve devletin de sorumluluk ve yükümlülüklerine yer vermiştir. İş sağlığı ve güvenliği alanında Türkiye ve Avrupa ülkelerinde gerçekleşen olumsuz olaylar göz önüne alınarak birçok düzenleme ve politikalar yapılmıştır. Yapılan bu düzenlemeler sadece çalışma hayatını etkilemekle kalmayıp, ülkede yaşayan tüm insanları da kimi zaman doğrudan kimi zaman dolaylı bir şekilde etkilemektedir. Başta maden ve inşaat sektörleri olmak üzere çeşitli iş alanlarında ortaya çıkan iş kazaları ve meslek hastalıklarının nasıl önlenmesi gerektiği ve nasıl bir yol izlenmesi gerektiği, geçmişten bu yana yapılan iş hayatına dair politikaların etkileri bu tezin amacını oluşturmaktadır. Aynı zamanda iş sağlığı ve güvenliğine yönelik 1833'te İngiltere' de çıkarılan Fabrikalar Yasası bu alanda yapılan diğer çalışmalara önemli bir yön verdiğinden tez içerisinde İngiltere' ye dair iş sağlığı ve güvenliği düzenlemelerine de yer verilmektedir.
Özet (Çeviri)
Emerging and rapidly growing technology is affecting regulations on working life of most of the world's countries. Issues such as the use of advanced technologies in business life, the capture of a certain standard, the improvement of working conditions, the increase of awareness of health and safety regarding vocational education and working life have been laid by the emergence of occupational health and safety field. Occupational accidents and occupational diseases, which have taken place during the process from the Ottoman period to the present day, have been aimed to be prevented with many laws and documents prepared. In addition to this, starting with the Guild system, documents such as Dilaver Pasha Directory, Maadin Directory, Mecelle, Ereğli Maden Basin have been given precedence in favor of the workers. In the middle of 1930's, with the first steps of industrialization being taken ,detailed arrangements were made in the name of occupational health and safety. On contrary to previous regulations ,The Public Hygiene Law and various Labor Laws (such as the Labor Acts of 3008, 1475, 4857, 63331), which were made with the establishment of the Republic, included responsibilities and obligations of the three social parties, workers, employers and the state, which are important in the construction process in contrast to previous regulations. Many regulations and policies have been taken in the field of occupational health and safety taking into consideration the negative events in Turkey and European countries. All these arrangements made not only affect the working life, but also sometimes directly and sometimes indirectly affect all the people who live in the country. How work accidents and occupational diseases that occur in various business areas, especially mining and construction sectors, should be prevented and what way should be followed, and the effects of policies on business life since the past constitutes the aim of this thesis. Additionally, due to importance of the Act on Labor Laws, issued in 1833 in the UK for occupational health and safety by giving direction to other studies on this field ,the thesis also includes occupational health and safety regulations for England.