İsmail Hüsrev Tökin siyasi ve iktisadi düşünceleri
İsmail Hüsrev Tökin political and economic thoughts
  1. Tez No: 450012
  2. Yazar: MURAT BİLGİLİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. IŞIL ÇAKAN HACIİBRAHİMOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Tarih, Türk İnkılap Tarihi, Economics, History, History of Turkish Revolution
  6. Anahtar Kelimeler: İsmail Hüsrev Tökin, Kadro Dergisi, Milliİktisat, Devletçilik, 0Türkiye0Halk0İştirakiyun0Fırkası, 0Türkiye0İktisat0Tarihi, İsmail Hüsrev Tökin, Kadro Magazine, National Economy, Etatisme, Türkiye Halk İştirakiyun Fırkası(People's Communist Party of Turkey), Economic0History0of0Turkey
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 266
Özet
İsmail Hüsrev Tökin (1902-1993), gençliğinde Türkiye Halk İştirakiyun Fırkası'na üye olmuş, Sovyetler Birliğinde öğrenim görmüş, Türkiye'nin ilk Marksist iktisatçılarından ve Kadro dergisi yazarlarından birisidir. Tökin'in adını günümüze taşıyan Kadro dergisinde yapmış olduğu çalışmalardır. Tökin, bu dergide milli iktisat ve devletçi politikaların ne şekilde geliştirilebileceği yönünde fikirler beyan etmiş, liberalizmle mücadele etmiş ve sosyolojik incelemelerde bulunmuştur. Tez, Tökin'in siyasi ve iktisadi düşüncelerini, bu düşüncelerini ne şekilde temellendirdiğini ve düşüncelerinin zaman içerisindeki değişimini incelemeyi amaçlamaktadır. Bununla beraber, Tökin'in yaşam öyküsü de düşüncelerine ışık tutacağı inancıyla inceleme kapsamına alınmıştır.
Özet (Çeviri)
İsmail Hüsrev Tökin (1902-1993), was member of Türkiye Halk İştirakiyun Fırkası (People's Communist Party of Turkey) and was educated in the Soviet Union in his youth. He is the one of first Marxist economists in Turkey and one of the authors of Kadro magazine. Tökin's writings published in Kadro have brought his name from past to present. Tökin expressed his opinions about how the national economy and etatist politicies could be developed, struggled with liberalism and did sociological researches in this magazine. The aim of the thesis is to analyze Tökin's economic and political thoughts, how he justifies these thoughts and changes in his views in the course of time. In addition, Tökin's biography is also researched in the belief that it can shed light on his thoughts.