18.-19. yüzyıllarda Altay Bölgesinin Rus kaynaklarına göre analizi
18.-19. centuries the Altai territory analysis by Russian resource
  1. Tez No: 450036
  2. Yazar: ALİ HÜSGÜNEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET TAŞAĞIL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Siberia, The Mountainous Altai Region, the Tsardom of Russia's Regulations in The Mountainous Altai Region
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Türk Tarihi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
18.-19. yüzyıllarda Sibirya ve Altay Bölgesi farklı tarihlerde birçok seyyah tarafından ziyaret edilmiştir. Bütün seyyahların ardına düştüğü, araştırmacıların temel hedefi bölgenin jeolojik yapısını ve doğal zenginliklerini keşfetmektir. Fakat bu araştırmaların zorluluğuna çok önem vermeyişleri, ulaşım yollarının tam olmayışı bölgeye gelen seyyah ve turistlerin bölgede uzun sureli kalmalarına engel olmuştur. Altay Bölgesi hakkında ülkemizde geniş kapsamlı bir çalışma yapılmamıştır. Hatta bölgede bulunarak gözlemlerini yayımlayan ilim adamı da olmamıştır. Yaptığımız araştırma da 18.-19. yüzyıllarına ait Rusça kaynaklar kullanılarak bölge hakkında detaylı tarihî, coğrafî, etnoğrafik, ekonomik, ve jeolojik, bilgiler irdelendirilmiştir. Tezimizin sonucunda genel olarak bilgi sahibi olacağımız Kâdim Türk yurdu olan Altay Bölgesini tanıtmak her ne kadar önemli ise de, bölgeye giderek, bu bölgede bulunmak defalarca o bölgeyi ziyaret etmek daha da önemlidir. AnahtarKelimeler;Sibirya, Dağlık Altay, Altay'daki ÇarlıkDüzenlemeleri
Özet (Çeviri)
During the 18th and 19th centuries, a lot of itinerants visited Siberia and the mountainous Altai Region. The main aim of the itinerants and researchers was to examine the geological structure of the region and the mountains therein. However, the itinerates and tourists were unable to stay long in the region due to their ignorance of feasibility and the difficulty of their researches as well as a lack of transportation in the region. In our county, there has not been conducted a comprehensive study about the mountainous Altai region so far. Even, there is no scientist who has published their observations for the region. In our study, we investigated the historical, ethnographic, economic, geographical and geological characteristics of the region by using Russian sources while also considering the impacts of the Tsardom of Russia on the mountainous Altai Region. As a result of our study, you will have general information regarding the mountainous Altai Region which is an ancient Turkish homeland. It is important for us to introduce you the region while visiting and staying there several times has also a great importance.