Sanat ve yaşam arasındaki geçirgen çizgide dans eğitimi : Kontak doğaçlama teknik, yöntem ve eğitim yaklaşımlarının amatör dansçılarda fiziksel, sanatsal ve psiko-sosyal gelişime katkısı
Dance education on the transitive line between life and art : Contributions of the technique, methodology and pedagogy of contact improvisation to the physical, artistic and psycho-social development of amateur dancers
- Tez No: 450040
 - Danışmanlar: PROF. ŞEBNEM SELIŞIK AKSAN
 - Tez Türü: Sanatta Yeterlik
 - Konular: Bale ve Dans, Ballet and Dance
 - Anahtar Kelimeler: Turkey, Contemporary Dance, Contact Improvisation, Physical Development, Artistic Development, Psycho-Social Development, Communication, Collaboration, Spontaneity, Responsibility, Resilience, Exploration, Awareness
 - Yıl: 2016
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Sahne Sanatları Ana Sanat Dalı
 - Bilim Dalı: Modern Dans Sanat Dalı
 - Sayfa Sayısı: 309
Özet
Bu araştırma Kontak Doğaçlama teknik, yöntem ve eğitim yaklaşımlarının 1. Fiziksel, 2. Sanatsal, 3. Psiko-sosyal göstergelerine odaklanmaktadır. Bu vesile ile amatör dansçıların bu göstergeler aracılığı ile edindiği kazanımları araştırmakta ve değerlendirmektedir. Araştırma; 7 temel kavramdan oluşan çerçevede, deney desene dayalı nitel veri toplama araçlarıyla desteklenmiştir. Veriler; yarı yapılandırılmış görüşmeler, sözlü ve yazılı geri bildirimler, yarı yapılandırılmış odak grup tartışmaları ve gözlemler aracılığı ile video, ses kaydı ve fotoğraflar şeklinde toplanmıştır. Araştırma uygulama grubu Bolu ve İstanbul'da inziva şeklinde gerçekleştirilen yoğun oturumlara katılan 5'i kadın 3'ü erkek 8 amatör dansçıdan oluşur. Nitel verilerin betimsel değerlendirilmesi sonucu; Türkiye'de araştırmacı tarafından gerçekleştirilen sistematik Kontak Doğaçlama eğitimlerinin, başka bir deyişle araştırmacının önerdiği metodoloji çerçevesinde Kontak Doğaçlama'nın; 1. amatör dansçılarda fiziksel açıdan güçlenme ve gelişmeye katkıda bulunduğu, 2. insanın beden ve hareketleriyle kavramsallaştırmasına vesile olduğunu; dolayısıyla beden aracılığı ile edinilen bilgilerin sanatsal ve psiko-sosyal kazanımları kolaylaştırdığı ve/ya direk etkilediğini, 3. bireylerde işbirliği gerçekleştirme kapasitesini geliştirdiği; bunun sorumluluk ve araştırma olgularıyla geçişken bir şekilde işlediğini, 4. bireylerin öz farkındalığını geliştirdiğini ve bu farkındalığın iletişim becerilerine direk olumlu etki ettiğini, 5. kapsamlı, bütüncül bir çağdaş dans tekniği olarak Türkiye'de de yer edinmekte olduğunu, çalışmaların dökümantasyonunun ve alanda yapılacak daha pek çok çalışma ve araştırmanın önemini ortaya koymaktadır. Anahtar Kelimeler : Türkiye, Çağdaş Dans, Kontak Doğaçlama, Fizisel Gelişim, Sanatsal Gelişim, Psiko-Sosyal Gelişim, İletişim, İş birliği, Spontanite, Sorumluluk, Esnek dayanıklılık, Araştırma, Farkındalık
Özet (Çeviri)
This research focuses on manifestations of 1.Physical, 2.Artistic, 3.Psycho-social effects of Contact Improvisation. Hereby inquire and evaluate the gains amateur dancers acquire. Within the framework of 7 concepts; the inquiry is supported by qualitative research methods based on experimental design. Data is collected via semi-structured interviews, feedbacks, semi-structured focus-group discussions and observations; via video, voice-recording, writing-drawing and photography. Experimental group is composed of 8 amateur dancers; 5 women, 3 men, who participated in intensive retreats in Bolu and İstanbul. Results of the descriptive analysis reveals that: The systematic Contact Improvisation trainings in Turkey, i.e. Contact Impovisation within the frame of the methodology that reseracher proposes, 1. contributes to the development of physical condition of amateur dancers, 2. leads to conceptualization via body and movements; thru which it catalyzes or directly leads to artistic and psycho-social attainments, 3. develops collaboration capacity; which appears to have transitive functioning with phenomena of responsibility and exploration, 4. develops self-awareness and thus has direct positive effects on communication skills 5. is attaining place in Turkey as a comprehensive, integrative contemporary dance technique and points out to the importance of documentation of dance practices and the importance of furthering research in the field.