The internationalization process of Turkish furniture firms: Bursa-İnegol sample
Türk mobilya firmalarının uluslararasılaşma süreci: Bursa-İnegöl örneği
- Tez No: 450041
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHTAP ÖZŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Uluslararasılaşma Süreci, Türk Mobilyaları, Ağ İlişkileri, Güdüler ve Engeller, Internationalization Process, Turkish Furniture, Network Relationships, Motives and Barriers
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yalova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu tez çalışması kapsamında, Bursa İnegöl bölgesinde faaliyet gösteren mobilya işletmelerinin uluslararasılaşma süreci, ilişki ağlarının bu işletmelerin uluslararasılaşmasındaki rolü ve bu işletmelerin uluslararasılaşma sürecinde karşılaştıkları engeller ve motive eden faktörler araştırılmıştır. Bursa-İnegöl bölgesinde bulunan uluslararası mobilya işletmelerinin uluslararasılaşırken hangi süreçlerden geçtiğini ortaya koymak için keşifsel araştırma yöntemi kullanılarak nitel çalışma yürütülmüştür. Bu bağlamda, bu bölgede faaliyet gösteren uluslararası mobilya işletmesinin uluslararasılaşma süreci ve bu süreçte karşılaştıkları engeller ile teşvik edici unsularlar derinlemesine mülakat yöntemi kullanılarak araştırılmıştır. İşletmelerin uluslararasılaşma sürecini açıklamak için Uppsala, Genişletilmiş (Revized) Uppsala, Eklektik, Genişletilmiş Eklektik (Revised Eclectic), Born Global, Born-again Global modellerinden faydalanılmıştır. Araştırma sonuçları, kültürel mesafe kavramının bu firmalar için önemli bir unsur olmasına rağmen hiçbirinin geleneksel uluslararasılaşma modelini (Uppsala) takip etmediğini ortaya koymuştur. Diğer taraftan geleneksel Uppsala modelini izlemeyen 4 mobilya işletmesinin- VA Home, Saka Mobilya, Pianta Koltuk ve Eral Mobilya- uluslararasılaşma süreçlerinde Genişletilmiş Uppsala Modelini takip ettikleri ortaya çıkmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, eklektik ve genişletilmiş eklektik modellerinin bu işletmelerin hiç biri tarafından kullanılmazken; Born Global modeli ve Born again Global modelleri toplamda işletme tarafından takip edilmektedir (VA Home ve Saka Mobilya Born Global modeli; Pianta Koltuk ve Eral Mobilya Born-again Global modeli). Bulgular ayrıca, işletme yönetici ya da sahiplerinin şahsi ilişkilerine yada dernek üyeliklerine dayanan ilişkiler ağının işletmelerin (Eral Mobilya, Pianta Koltuk, Saka Mobilya ve VA Home) uluslararası pazarda büyümesine olan etkilerine de dikkat çekmektedir. Son olarak, bu çalışma, kâr ve büyüme hedefleri, yönetim isteği, ürünlerin tasarım ve rekabetçi fiyatı, vergi avantajları, piyasa bilgileri, iç pazar, dış pazarlardaki nakit satışları, iç ve dış pazarlardaki esneklik, kültürel mesafe gibi faktörlerin Bursa-İnegöl bölgesinde faaliyet gösteren mobilya işletmelerinin uluslararasılaşmasını teşvik ederken; devletin yetersiz desteği, yüksek gümrük vergileri, Ortadoğu bölgesine hakim olan istikrarsızlık, krizler ve savaşların bu işletmelerin uluslararasılaşmasında önemli engeller teşkil ettiği bulgusunuortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
This thesis investigates the internationalization process, the role of networks in internationalization, and motives and barriers of internationalization for Turkish furniture firms located in the Bursa-Inegol region. These all are based on the purpose of the research to describe how Turkish furniture companies located in this region internationalized. A qualitative exploratory approach is adopted in order to provide a better understanding of the process which is passed by the firms located in the Bursa-Inegol zone. In this context six firms located in that region have been investigated to explore the internationalization process, and internationalization motives/barriers for Bursa-Inegol located furniture firms. Survey results revealed that, although the concept of psychic distance has been a significant issue for these firms, none of them followed the stage model of internationalization (Uppsala). However, the Revised Model of Uppsala followed by four furniture firms including VA Home, Saka Mobilya, Pianta Koltuk, and Eral Mobilya. Findings also show that Eclectic (OLI) and the Revised Eclectic model of internationalization is not followed by furniture companies. Moreover, thesis illuminates that two furniture firms which are VA Home and Saka Mobilya followed Born Global pattern of internationalization and two other firms, Pianta Koltuk and Eral Mobilya followed the Born-again Global model. Findings demonstrate that companies engage in networks based on their personal relationships or by becoming a member of an association. Associations or unions provide market opportunities for the furniture firms in terms of exchange of information and creating a relationship to their foreign counterparts. According to the findings, network relationships had a significant influence on the growth of four Turkish furniture companies in the international markets including Eral Mobilya, Pianta Koltuk, Saka Mobilya, and VA Home firms. Finally, this study revealed some factors which motivate Turkish furniture firms toward international markets as like profit and growth goals managerial urge, design and competitive price of products, tax benefits, market information, domestic market, cash sales in the foreign markets, flexibility in both domestic and foreign markets, unsolicited foreign orders, and psychological distance. On the other hand, findings explored the major barriers for Bursa-Inegol furniture firms as foreign government restrictions, lack of governmental assistance in overcoming export barriers, high foreign tariffs, and civil strife, revolution, and wars in the Middle East region.