Said Nursî'nin benlik düşüncesi
Said Nursi on the idea of self
  1. Tez No: 450043
  2. Yazar: RIDVAN YILDIZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YUNUS CENGİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Ben, benlik, din, felsefe, Said Nursî, self, self-esteem, religion, philosophy, Said Nursi
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mardin Artuklu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Felsefe Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu çalışma Said Nursî'nin benlik düşüncesini açıklamaya çalışır. Nursî'ye göre kişi benlik bilgisi sayesinde gerek kendisi gerek kendisinin dışındaki epistemolojik ve ontolojik bilgilere ulaşabilmektedir. Çalışmamızın amacı Said Nursî'nin benlik ile ilgili düşüncelerini ortaya koyarak kişinin kozmostaki yerini ve eşyaya yönelik paradigmasını tespit etmektir. Bu tespiti benlik ile ilgili düşünceler temelinde ortaya koymaya çalışacağız. Çalışmamız dört ana bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde benlik kavramının daha iyi anlaşılabilmesi için benlik ile ilgili çeşitli kavramların açıklanmasına yer verilmiştir. İkinci bölümde ise kişinin benlik ile ilgili fonksiyonlarından hareketle Allah ile ilgili bilginin ortaya çıkarılma sürecine yer verilmiştir. Üçüncü bölüm ise insan benliğini merkeze alan hümanizm ve varoluşçuluk felsefelerinin, benlik düşüncesinden hareketle eleştirisini konu edinir. İnsan merkezli düşüncenin yerine yaratıcı merkezli bir düşünce ortaya konularak, kişinin kozmostaki yeri tespit edilir. Son bölümde ise bireysel benliğin kolektif biçimi olarak görülen milliyet ile ilgili açıklamalara değinilir. Bireysel kabiliyet ve yetilerinden hareket eden insanın Allah bilgisine ulaşmasına yönelik tez, millet farklılıklarından hareketle Allah'ın isim ve sıfatlarının anlaşılabileceğine yönelik analojilerle desteklenir. Bu çalışma benlik düşüncesinden hareketle insan merkezli paradigma yerine, yaratıcı merkezli metafizik bir paradigmanın ikame edilme sürecini ortaya koyar ve tez boyunca bunu Risale-i Nur'dan örneklerle destekler.
Özet (Çeviri)
This study aims to explain the idea of self in the writings of Said Nursi. According to, the person gains epistemological and ontological knowledge about either himself or outside of himself by means of self-knowledge. The purpose of our study is to determine the place of the person in the cosmos and his paradigm towards things by presenting Nursi's thoughts on self. We will try to present this determination with the thoughts based on self. Our study comprises four main sections. In the first section, various notions about self-esteem were explained. In the second section, the process of getting the knowledge about God is examined with the reference to one's functions of self-esteem. In the third section, there is a criticism about existentialist and humanist philosophy with reference to idea of self. In the last section focuses on the explanations about nation, which is seen as collective form of the individual self-esteem. The thesis that aims person to reach the knowledge on God through individual abilities and faculties is supported by analogies for understanding God's names and attributes with reference to cultural differences. This study presents the process replacing human-centered paradigm with a metaphysical Creator-centered paradigm based on the idea of self and it supports this along thesis with the examples from Risale-i Nur.