Dış ticaretin verimlilik üzerindeki etkisi
The effect of foreign trade on productivity
- Tez No: 450042
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ADAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Dış Ticaret, İşgücü Verimliliği, Eş-bütünleşme, Nedensellik, Foreign Trade, Labor Force Productivity, Co-integration, Causality
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yalova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu çalışmada, Türkiye'de dış ticaretin verimlilik üzerindeki etkisi açıklanmaya çalışılmıştır. İlk olarak verimlilik kavramının tarihsel tanım süreci incelenmiştir. Ulaşılan güncel verimliliğin tanımına göre verimlilik tek başına üretimle değil, üretim süreçleri, üretim teknikleri, çalışanlar, kalite ve çevresel duyarlılıkla birlikte zihinlerde yer almaktadır. Bu tanımdan hareketle araştırmanın yöntemsel zemini düzenlenmeye çalışılmıştır. Çalışma 1980-2015 yılları arasında ihracat, ithalat ve işgücünün verimliliği arasında var olması muhtemel kısa - uzun dönem ilişkilerin ortaya çıkarmayı amaçlamaktadır. Uygulanan Engle-Granger ve Johanson Eş-bütünleşme testleri sonucunda değişkenler arasında uzun dönem eş-bütünleşme ilişkisi olduğu ortaya çıkmıştır. Ancak değişkenler arasında kısa dönem ilişkisi, Granger nedensellik yöntemi ile test edilmiş sonuçta anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Dış ticaret ve verimlilik arasındaki ilişkiyi ortaya koymak amacıyla yapılan, Etki-Tepki Analizi ve Varyans Ayrıştırması yöntemlerinden elde edilen sonuçlara göre, dış ticaretin verimliliği açıklamakta yetersiz kaldığı buna karşı verimliliğin dış ticareti önemli oranda açıkladığını sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to explain the effect of foreign trade on productivity in Turkey. Firstly, historical development of the term“productivity”is analysed. According to the up-to-date definition of productivity, it comes to mind not only with production itself but also with production processes, production techniques, labour, quality and environmental sensibility. Therefore, the managerial basis of this research is formed based on such definition. This research aims to find out long and short term relations between the import, export and labour force productivity in the years between 1980 and 2015. As a result of applied co-integration tests of Engle-Granger and Johanson, it has been revealed that there is a long term co-integration between the variables. However, as a result of short term relation test between the variables using Granger's causality method, any evidence of a meaningful relation between variables could not be found out. Pursuant to the results of our Impulse-Response analysis and Variance Decomposition methods, which aimed to demonstrate the relation between foreign trade and productivity, it has been revealed that foreign trade is insufficient to explain productivity; on the contrary productivity explains substantially the foreign trade.