İnsani yardım tedarik zincirini etkileyen kritik başarı faktörlerinin önem düzeyinin belirlenmesi: Analitik ağ süreci uygulaması
Determining the importance level of critical success factors affecting humanitarian supply chain: Analytic network process application
- Tez No: 450061
- Danışmanlar: PROF. DR. BİRDOĞAN BAKİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İnsani yardım lojistiği, afet yardım lojistiği, insani yardım tedarik zinciri, afet yardım tedarik zinciri, Analitik Ağ Süreci (AAS), Humanitarian logistics, disaster relief logistics, humanitarian supply chain, disaster relief supply chain, Analytic Network Process (ANP)
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Dünyamızda birçok ülke afetler ve acil durumlardan zarar görmektedir. Çünkü son yıllarda afet ve acil durumların sıklığı ve şiddeti artan bir eğilim göstermektedir. Bu nedenle afet yardım ya da insani yardım tedarik zinciri, bir ülke için en önemli konulardan birisidir. Afet ya da acil durumların zararlı etkilerini azaltmak, insani yardım uygulamalarını iyileştirmek için akademisyenler, araştırmacılar ve uygulayıcılar, insani yardım tedarik zincirindeki çeşitli faktörler üzerine odaklanmıştır. Kritik başarı faktörleri işletme tedarik zincirleri bağlamında yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu doğrultuda, bu tezin amacı insani yardım tedarik zincirlerinde kritik başarı faktörlerini belirlemek olarak belirlenmiştir. Detaylı bir literatür araştırması ve uzmanlara danışma yoluyla insani yardım tedarik zincirleri için beş ana faktör ve bunların alt faktörü olan 27 kritik başarı faktörü belirlenmiştir. Faktörlerin önem dereceleri 25 insani yardım uzmanının yardımıyla belirlenmiştir. Analitik Ağ Süreci (AAS), tez için en uygun yöntem olarak seçilmiştir. Çünkü problem birçok faktörü ve faktörler arası bağımlılıkları içermektedir. Bu nedenle, insani yardım tedarik zincirlerinin etkili yönetimi için kritik olan başarı faktörlerini değerlendirmek için AAS ve Super Decisions paket programı kullanılmıştır. AAS'ye göre en önemli ana faktör yönetim, en önemli kritik başarı faktörü ise insan kaynakları yönetiminin alt faktörü olan eğitim olmuştur.
Özet (Çeviri)
Many countries in our world suffer from disasters and emergency. Because frequency and intensity of disasters and emergency demonstrate an increasing trend in recent years. For this reason disaster relief or humanitarian supply chain management are one of the most important subject for a country. In order to reduce the adverse impact of disasters or emergencies and to improve the humanitarian practices, academicians, researchers and practitioners are focusing on various factors of humanitarian supply chain. Critical success factors have been widely used in the context of business supply chains. In this direction, the purpose of this thesis is identify critical success factors in the context of humanitarian supply chains. Through are a detailed literature review and expert group consultation, five main factor and 27 critical success factors which are sub-factors of main factors for humanitarian supply chains have been identified. Degrees of importance of the factors are determined with the help of 25 humanitarian experts. Analytical Network Process (ANP) is selected as the most appropriate method for the thesis, because the problem includes so many factors and dependancies between the factors. Therefore, ANP and Super Decisions software program has been used for evaluating the success factors which are critical for effective management of humanitarian supply chains. According to ANP, the most important main factor is management and most important critical success factor is training and education which is a sub-factor of human resource management.