Sosyal beceri eğitiminin ilkokul 3. sınıf öğrencilerinin öz saygı düzeylerine etkisi: Kilis örneği
Effects of social skills training on self-esteem levels of 3rd year primary school students: An example from Kilis
- Tez No: 450124
- Danışmanlar: PROF. DR. ABİDE GÜNGÖR AYTAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sosyal beceri, sosyal yeterlik, sosyal beceri eğitimi, özsaygı, sosyalleĢme
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu araştırmada, ilkokul öğrencilerine verilen sosyal beceri eğitiminin öğrencilerin özsaygı düzeylerine etkisi incelenmiştir. Bu araştırmanın çalışma grubunu Kilis İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı bulunan Gazi İlkokulu 3. Sınıf öğrencileri oluşturmuştur. Araştırma ön test, son test kontrol gruplu deneysel araştırma modeline göre düzenlenmiştir. Çalışma grubunu Kilis Gazi ilkokuluna devam eden ikiyüz 3. Sınıf öğrencisi oluşturmuştur. Öğrencilerin özsaygı düzeyini belirlemek için Coopersmith (1967) Özsaygı Ölçeği uygulanmıştır. Ölçekten düşük ve orta düzeyde puan alan 26 öğrenci belirlenmiş ve öğrencilerin 13'ü deney grubuna, 13'ü ise kontrol grubuna alınmıştır. Deney grubu 12 haftalık, sosyal beceri eğitimine alınmıştır. Kontrol grubuna ise herhangi bir işlem yapılmamıştır. Sosyal Beceri Eğitiminden önce ve sonra deney ve kontrol grubu öğrencilerine özsaygı ölçeği uygulanmıştır. Ayrıca, deney grubuna kalıcılık testi de uygulanmıştır. Araştırma verilerinin toplanmasından sonra SPSS programına girilen veriler düzenlenerek analize hazır hale getirilmiştir. Toplanan veriler SPSS 20.00 for Windows paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmada Mann Whitney U testi, Friedmen testi, Wilcoxon işaretler testi ve Kuruskall Wall testi kullanılmıştır. Elde edilen bulgular, genel olarak sosyal beceri eğitiminin, öğrencilerin özsaygı düzeyini olumlu etkilediği yönündedir. Deney ve kontrol grubu öğrencilerinin özsaygı ön-test, son-test puanları arasında anlamlı fark bulunmuştur (p.05) ve Sosyal Beceri Eğitimi Programının etkisinin halen devam ettiği görülmüştür. Araştırmada özsaygı puanı ile cinsiyet, doğuş sırası arasında da anlamlı fark bulunmamıştır ( p>.05).
Özet (Çeviri)
This research analyses the effect of social skills education on students' self-esteem. The study group of the research is comprised of 3rd year primary school students enrolled at Gazi Primary School in Kilis. The research is designed as pre and post-test, control group setting. Students' self-essteem was measured trough Coopersmith (1967) Self-esteem scale. 26 students scoring low to mid-range were selected and 13 were assigned to the experimental group and 13 were put into the control group. The experimental group received 12 weeks of social skills training while the experimental group did not have any treatment. The self-esteem scale was applied to both groups pre and post the social skills training. As well, a retention test was applied to the group. The collected data was collated using SPSS statistical package were readied for analysis. The data was analyzed trough SPSS 20.00 Mann-Whitney U test, Friedman Test, Wilcoxon Signed-Rank Test, and Kruskal-Wallis Test. The findings suggests that, generally speaking, social skills training positively effects students' self-esteem levels. Also, statistically significant differences were noted between pre and post test scores of the control and experimental group (p0.5). No significant relationship was found between genders, order of birth and self-esteem scores (p>0.5). Words: Social skill, social competence, social skill training, self-esteem, socialization.