Kısa cevaplı matematik yazılı sınavının genellenebilirlik kuramı ve test tekrar test yöntemiyle güvenirliğinin kıyaslanması
The comparison of reliability of the generalizability theory and the test-retest technique for the short answered maths exam
  1. Tez No: 450160
  2. Yazar: AYŞEDUDU ŞALGAM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞEREF TAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Klasik test kuramı, genellenebilirlik kuramı, test tekrar test, güvenirlik, G çalışması, K çalışması
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu çalışmada ilköğretim 7.sınıf öğrencilerine yönelik olarak hazırlanmış 'Kısa Cevaplı Matematik Yazılı Sınavından' elde edilen ölçümlerin güvenirliğinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla yazılı sınavın üç bağımsız puanlayıcı tarafından puanlanmasıyla elde edilen ölçümler Klasik Test Kuramının Test Tekrar Test Yöntemi ve Genellenebilirlik (G) Kuramının çaprazlanmış deseniyle kıyaslanmıştır. Her iki kuramda yapılan güvenirlik analizleri sonucu elde edilen güvenirlik katsayıları karşılaştırılarak aralarında manidar bir farklılık olup olmadığı test edilmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu, Çorum ilinde 2014-2015 eğitim öğretim yılında yedinci sınıfta eğitim görmekte olan 99 öğrenci oluşturmuştur. Öğrencilere 'Kısa Cevaplı Matematik Yazılı Sınavı' uygulanmış ve öğrenci cevapları 3 bağımsız puanlayıcı tarafından cevap anahtarı ile puanlanmıştır. Genellenebilirlik Kuramında birey (b), madde (m) ve puanlayıcı (p) değişkenleri olmak üzere her bireyin her maddeye ulaştığı ve puanlayıcıların her biri tarafından puanlandığı b x m x p çaprazlanmış desen kullanılmıştır. Klasik Test Kuramında ise Test Tekrar Test yöntemi kullanılmıştır. Kısa Cevaplı Matematik Yazılı Sınavı iki hafta arayla aynı öğrencilere uygulanmış ve aynı puanlayıcı tarafından puanlanmıştır. Araştırma sonucunda her iki kuramdan elde edilen güvenirlik katsayıları kıyaslandığında aralarında manidar bir farklılık olmadığı gözlenmiştir. Dolayısıyla her iki kuramda benzer sonuçlar vermiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to evaluate the reliability of testing obtained from the Short Answer Maths Examination prepared for elementary school grade 7 students. For his purpose, the measurements obtained by the written exam scored by three in dependent raters were compared with the Test-Retest method of Classical Test Theory and crossed pattern of Generalizability (G) Theory. It was tested whether there is meaningful difference between both theories by comparing the reliability coefficients obtained as a result of reliability analysis. 99 students of 7th grade who studies in school in Çorum during 2014-2015 education year, consist the study group of this research. Students were applied Short Answer Mathematics Examination and students responses were scored by 3 independent scores with an answer key. In Generalizability Theory p x i x r crossed pattern in which each person could reach each item including person (p), item (i) and raters (r) and scored by each raters. In the Classical Test Theory Test-Retest method was used. Short Answer Mathematics Examination was applied to the same group of student in two week time interval and obtained measurement results were scored by the same raters. When compared to the results of two theories, it is observed that there is no differences between the reliability coefficient. KeyWords: Classical test theory, generalizability theory, test-retest, reliability, G study,